szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kezdeti jelentésekhez képest akár ötször nagyobb is lehet az olajszennyezés, amely a Jeges-tengert is elérheti.

Az eredeti becslésekhez képest akár négy-ötször több, akár 100 tonnányi olaj is elfolyhatott a Lukoil egyik észak-oroszországi olajmezőjéről. Félő, hogy a talajba és a vizekbe beszivárgó szennyezés egy része a Jeges-tengerbe is eljuthat – írja a Moscow Times.

Komiföldön a múlt héten rendeltek el vészhelyzetet, miután a szomszédos Nyenyecföldön több tonnányi nyers olaj került a talajba és a vizekbe. A szennyezést a Lukoil helyi leányvállalatának hibája okozhatta, és míg az olaj szárazföldi szétterjedését sikerült megakadályozni, a Kolva folyóba bejutó közel kilenctonnányi szennyeződés már a Pecsora folyóba is eljutott, és a Jeges-tenger selftengere, a Barents-tenger felé tart – közölte Ivan Blokov, az oroszországi Greenpeace kutatója.

A hatóságok 230 embert mozgósítottak az olaj okozta veszély felszámolására, a vízben mozgó olajfoltokat azonban nehéz kordában tartani, és szinte biztos, hogy kárt fognak tenni a Jeges-tenger hal- és madárállományában.

Oroszországban többek között az öregedő infrastruktúra miatt évente nagyjából tízezer olajbaleset történik, amelyeknek nagy részét nem is jelentik a hatóságok – magyarázta Blokov.

A Roszprirodnadzor állami környezetvédelmi felügyelet vezetője, Szvetlána Ragyonova szerint egyre gyakoribbak a mostanihoz hasonló balesetek a Lukoil által működtetett olajmezőkön, az átláthatatlanság és az ellenőrzés hiánya miatt pedig lehetséges, hogy a cégnek bíróság elé is kell majd állnia. Ez nem lenne egyedi eset: a Nornickel bányászati óriáscégnek 2021 márciusában 145 milliárd rubeles, átszámítva körülbelül 564 milliárd forintos bírságot kellett kifizetnie helyi és állami hatóságoknak egy tavaly nyári, húszezer tonnás olajszennyezés miatt.

Beárazták a norilszki olajkatasztrófát, hatalmas a kár

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

hvg.hu Zhvg

Már 40 delfin pusztult el Mauritiusnál

Már korábban is figyelmeztettek a környezetvédők, hogy a Mauritius partjainál történt olajkatasztrófa katasztrofális környezeti hatással járhat.