HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár önmagukban senkinek nem hoznak csodás fejlődést, nem is teljesen haszontalanok, sőt néha kifejezetten szórakoztatók azok az alkalmazások, amelyek készségeink és képességeink fejlesztését ígérik. Ezekből mutatunk be most néhányat.

AIRbility

A HungaroControl toborzási célból készült, de különböző készségek tesztelésére és fejlesztésére is alkalmas appjában a mindennapi légiforgalom-irányító munkához szükséges készségek kerülnek elő, öt felvonásban. Az „itt a piros, hol a piroshoz” hasonló, de annál azért nagyobb odafigyelést igénylő játékon túl a programban memóriateszt és reakcióidő-próba is van, ami a színlátás mellett azt is méri, mennyire képes a felhasználó elirányítani valamit sok mozgó tereptárgy között. Hogy a toborzást egészen komolyan gondolja a vállalat, arról mi magunk is megbizonyosodtunk, amikor egy 7 ezer pontos cél több mint 73 ezer pontos túlteljesítése után toronylátogatásra szóló meghívót kaptunk a HungaroControl HR osztályától.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

NeuroNation

A készség- és képességfejlesztő programoknak motiválóknak, rendszereseknek, valamint célhoz és személyes teljesítményhez igazítottaknak kell lenniük ahhoz, hogy mérhető hatásuk legyen a kognitív funkciókra – erre jutott a németországi Max Planck Társaság tanulmánya. A NeuroNation nevű alkalmazásban először néhány kérdésből és pár szintfelmérőből álló bevezetőn, majd gyors regisztráción kell átesnünk, ami után már „csak” annyi a dolgunk, hogy napi szinten elvégezzük a kifejezetten a korábbi teljesítményünk figyelembevételével kiadott feladatokat. Az agytréner-alkalmazás előfizetés nélkül is használható, de ebben az esetben csak véletlenszerűen kapjuk a napi kihívásokat.

Ár: ingyenes / a vállalt időszaktól függően havi 4-7 euró (a hosszabb időszakokra gyakori leértékelésekkel)

Platform: web, iOS, Android

Eidetic

A több képességre is kiterjedő agytorna helyett az Eidetic egyetlen dolgot állít fókuszba: a memóriát. Azt viszont meglehetősen életszerű módon teszi. Az alkalmazásban mi magunk állíthatjuk be, mit szeretnénk memorizálni: megadhatók a készülékünkből kiválasztva valós telefonszámok, továbbá szavak, számok vagy idézetek is. Az egyes elemekhez beállítható, hogy napi, kétheti vagy havi gyakorisággal szeretnénk-e az anyagot átismételni. Az ingyenes alapverzió csak napi egyetlen elem kikérdezését teszi lehetővé, az app (egyszeri) fizetős formában használható jól.

Ár: ingyenes / 1600 forint

Platform: iOS

Zirkl

A látott dolgok és a kéz mozgásának célzott összekapcsolása sok emberi képességet megalapoz. Szintje befolyással van például az írás elsajátítására vagy a kézügyesség alakulására is. A gyerekeknek mindenképpen hasznos, felnőtteknek pedig kihívást jelentő Zirkl alkalmazásban színekkel négy részre osztott kör jelenik meg, benne pedig egy ide-oda járó mutató. Az egyre gyorsabban mozgó mutató színe folyamatosan változik, és akkor kell a képernyőhöz érni, amikor a színének megfelelő tartományba ér. A kivárásra kár építkezni, a szem-kéz koordinációt fejlesztő alkalmazás az „egy hiba, egy élet” elvét követi: ha a mutató egyszer elhagyja az adott színtartományt, vége a körnek.

Ár: ingyenes

Platform: iOS

Rhythm Trainer

Bármilyen hangszeren játszik is valaki, a jó ritmusérzék elengedhetetlen, de például a táncoláshoz sem árt. Fejlesztésében sokat segíthet a Rhythm Trainer, amely gyorsan felméri használója képességeit, és utána személyre szabva működik: haladásunk alapján figyel arra, hogy kihívást jelentő, de még teljesíthető feladatokat adjon. A fejlesztők szerint napi 10–15 percnyi gyakorlással nemcsak a ritmusérzékünk fejlődhet látványosan, hanem – közvetetten ezáltal – egyre inkább képesek leszünk arra is, hogy hallás után visszajátsszunk ritmusokat. Sőt sok gyakorlással egy idő után a kották ritmusjelzéseit is elsajátíthatjuk. Az alkalmazás zenét tanulóknak különösen hasznos lehet, de tapasztalatunk szerint szórakozásként sem utolsó. Az appban 116 szint van, amelyből az első 14 ingyenes.

Ár: ingyenes / 1000 forint

Platform: Android

King of Math

A King of Math az alapvető matematikai műveletek gyakorlásával fejleszti számolási képességünket – és nem mellesleg a sebességünket. A grafikailag és hangzásban is középkori köntösbe bújtatott játék lényege ugyanis a gyors fejszámolás, ahol a megoldások gyorsaságával egyenes arányban növekszik a pontszámunk. A feladatok az alapműveletekkel indulnak, de később (az alkalmazáson belüli fizetés után) előkerül a geometria, a tört számok és a statisztika témaköre is. A programnak létezik hasonló alapokra épített, de kicsit szebb-jobb második része is.

Ár: ingyenes / 1000 forint

Platform: iOS, Android (csak az első rész)

Nyelvet tanulna? Próbálja ki ezeket az appokat!

A mobilon és weben elérhető nyelvtanulás már jócskán túllépett a digitális szótárfüzet szintjén, a szavak magolásán túl komplexebb lehetőségeik vannak a tanulni vágyóknak. Sőt a legtöbb szolgáltatás már a motivációra is figyel.

Balogh Csaba cikkét teljes terjedelmében elolvashatja a HVG Extra Business 2017/2-es számában.

A magazin friss lapszámában kreatív szakmák gyakorlataiból mutatunk mintát azok számára, akik fejlődni szeretnének, vagy akár csapatot, vállalatot vezetnek folyamatosan megújuló környezetben. A lapban emellett kiemelten foglalkozunk a kreativitáshoz szorosan kötődő dizájntémákkal is. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

HVG Extra Business Business magazin

11 cikk, amit csak akkor olvasson el, ha sikeres akar lenni

A kreativitás ma már nem csupán a művészi alkotótevékenységek sajátja, alapvető készségként kell magunkénak tudnunk, ha olyan területen dolgozunk, amely folyamatosan fejlődik. Íme néhány tipp a klasszikus kreatív szakmák gyakorlatából.