szerző:
hvg.hu

Rendkívüli intézkedéseket kér az Egységes Közlekedési Szakszervezet a két közlekedési társaságtól.

A menetrend időszakos felfüggesztését, az első ajtózás átmeneti szüneteltetését is kérte a BKV és a Volán vezetésének küldött levelében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a kánikulában.

Az érdekképviselet szerint ugyanis egyes járatokon embertelen körülmények között kell dolgozniuk a sofőröknek. Előfordul, hogy a tűző napon álló buszban ülve kell várakozniuk a következő fordulójukra úgy, hogy szociális helyiség sincs a közelben.

Amennyiben nem lesz változás, a szakszervezet a munkavédelmi hatósághoz fordul.

Az első ajtós felszállást azért kellene szüneteltetni a szakszervezet szerint, hogy az utasoknak és a járművezetőknek se kelljen hosszasan várakozniuk a megállókban. A menetrend felfüggesztésére pedig azért, hogy a járművezetők a hűvösebb pihenőkben kellően regenerálódhassanak két forduló között legalább azokon a végállomásokon, ahol erre lehetőség van.

A szakszervezet azt is elvárja, hogy a közösségi közlekedési cégeknél legalább a rendkívüli kánikulában gondoskodjanak a végállomások gyakoribb ellenőrzéséről, takarításáról és a folyamatos ivóvízellátásról azokon a végpontokon is, ahol nincs szociális helyiség, vagyis még vízvételi lehetőség sem.

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke szerint normál időjárási körülmények között sincs rendjén, hogy egyes végállomásokon nincs szociális helyiség, vagy akár kellő mennyiségű hűtött ital nélkül kelljen vezetni órákon keresztül. Nemes levelében emlékeztette a két cég vezetőjét, hogy a rendkívüli kánikulában nem a mindenáron való pontos szolgáltatás, hanem az emberek – a sofőrök és az utasok – biztonsága a legfontosabb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!