szerző:
hvg.hu

Különleges szerkezetet készíttetett a Ford, ami azt szimulálja, milyen a különböző drogok hatása alatt vezetni. Maradjunk annyiban, hogy nem egy életbiztosítás.

"A drog rossz, értem?!" - hangzik a klasszikus mondat a South Parkban, erre a tényre pedig a Ford is szeretné felhívni a figyelmet. Hogy megmutassa a fiatal sofőröknek, milyen veszélyes is a különböző kábítószerek hatása alatt vezetni, a cég a német Meyer-Hentschel Intézet mérnökeit hívta segítségül - írja a Mashable. A közös munka eredménye egy olyan szerkezet lett, ami képes többféle szer, köztük a kannabisz, a kokain, a heroin és az MDMA (vagy közismertebb nevén Molly) hatását is szimulálni.

A test különböző pontjaira erősíthető részek segítségével gátolják a nyak, a kéz és a kar mozgását, a lábra szerelt súlyok kibillentik viselőjét az egyensúlyából, a fejhallgatóval különböző hangokkal zavarják meg a sofőrt, a szemüveggel pedig beszűkítik a látást. Mindemellé a csuklóra tett pánt időnként kézremegést idézett elő. Az eszközt persze tesztelték is: két profi sofőrt kértek meg, erősítsék magukra az eszközt, és próbáljanak meg vezetni. Nemhogy a vezetés nem ment, de járni sem tudtak egyenesen, sőt, még egy labda elkapása is komoly kihívás elé állította őket.

Az információk szerint a Ford hosszú távon tervez a szerkezettel, amit a világszerte működő Ford Driving Skills for Life oktatóprogramjába fog beépíteni. Sajnos a programnak egyelőre nincs magyarországi bázisa, de Romániában például ki lehet majd próbálni.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!