szerző:
hvg.hu

A napokban súlyos balesetet szenvedett egy Tesla Model 3, erről rengeteg kép mellett egy beszámoló is felkerült a netre.

Az elmúlt években több olyan baleset is történt, amelyben egy Tesla Model S-t törtek össze a sofőrök. Volt olyan kocsi, amivel 25 métert repültek, mielőtt egy szántóföld közepébe csapódott volna, de olyan is, hogy a Model S hátulról nyársalta fel a teherautót. Az esetekben nemcsak a Tesla a közös, hanem az is, hogy a sofőrök (és az utasok) túlélték az ütközést, pedig a szakemberek szerint más autóban ez valószínűleg nem így történt volna. (Más kérdés, hogy történt halálos Tesla-baleset is, de a sofőr hibája miatt következett be.)

Az autóban utazókat ugyanis a motor hiánya miatt egy extra gyűrődési zóna védi elöl, ami jelentős mértékben képes elnyelni a becsapódásnál az energiát. A Model 3 esetében is hasonlóra számíthattunk, ám (szerencsére) eddig kézzel fogható bizonyíték nem volt az elméletre – hiszen egyetlen Model 3 sem törött össze. Eddig.

©
©

A napokban azonban a Redditre felkerült néhány fotó és egy történt, amely szerint a sofőr a Model 3 volánja mögött 96 km/h-val szállt bele egy álló autóba. Bár a kocsi eleje szinte eltűnt, a sofőr és az utas életben maradtak – az utastér ugyanis szinte sértetlen volt. A kiérkező mentősök szerint egy ilyen balesetnél az autóban ülők "nem szoktak a saját lábukon elsétálni". Szerintük ha nem egy Teslában ülnek, valószínűleg nem élik túl az ütközést.

©
©

A legkomolyabb sérülés, amit az autóban ülők elszenvedtek, az az, hogy az ütközésnél a 15 colos érintőképernyős kijelző üvege összetörött, a szilánkok pedig megvágták a kezüket. Emiatt az autó papírjaihoz sem tudott hozzáférni, a kesztyűtartót ugyanis a kijelzővel lehet kinyitni.

©

A balesetről természetesen Elon Musk is értesült, aki Twitteren jelentette be az eset után, hogy egy szoftverfrissítéssel a jövőben a kesztyűtartók automatikusan kinyílnak majd egy esetleges ütközésnél, a kijelzőt pedig extra védelemmel látják majd el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!