Lerontotta idei növekedési előrejelzéseit az IMF

Lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros negyedéves frissítésében, amelyet csütörtökön tett közzé.

MTI

Neves közgazdászok kérlelik Merkelt, térjen észhez

Neves közgazdászok kérlelik Merkelt, térjen észhez

„A történelem arról fog emlékezni Önre, amit ezen a héten tesz” – írják. Arra buzdítják, tegyen bátor és nagyvonalú engedményeket Görögország javára, és az egész Európát fogja szolgálni.

Néha már az IMF elnöke sem tudja, mit is akarnak a görögök

Néha már az IMF elnöke sem tudja, mit is akarnak a görögök

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója megfontoltabb hozzáállást szorgalmazott a Görögország és hitelezői között folyó tárgyalásokon. Christine Lagarde szerint csak akkor lenne érdemes a görög adósság egy részének elengedéséről beszélni, ha az ország vezetői előbb megkezdenék a reformok végrehajtását.

MTI

Görögország tényleg nem fizetett az IMF-nek

Görögország tényleg nem fizetett az IMF-nek

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette, hogy Görögország nem törlesztette a keddi határidőre 1,5 milliárd euró értékű tartozását. Ez az első eset az IMF 70 éves történetében, hogy egy fejlett gazdaság nem tudta törleszteni tartozását a valutaalapnak.

MTI

Újrázna az IMF élén Christine Lagarde

Újrázna az IMF élén Christine Lagarde

Christine Lagarde második mandátumot is vállalna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén, ha a tagok is úgy akarják.

MTI

Az IMF szerint a szegények jövedelmét kell növelni

Az IMF szerint a szegények jövedelmét kell növelni

Egy friss felmérés szerint a gazdagok további gazdagodása lelassítja a GDP bővülését, az egyenlőségre való törekvés viszont gyorsítja a nemzeti össztermék növekedését.

hvg.hu

Húsba vágó döntést javasol a görögöknek az IMF közgazdásza

Görögországnak és nemzetközi hitelezőinek egyaránt nehéz döntéseket kell meghozniuk ahhoz, hogy megállapodás születhessen Athén pótlólagos finanszírozásáról és adósságrendezéséről – közölte blogbejegyzésében Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza. Szerinte ha nem lesz nyugdíjcsökkentés és áfaemelés, nem lesz megállapodás sem a hitelezőkkel.

MTI

Athén jövő hétre megállapodást vár a hitelezőkkel

Bár Brüsszelben tegnap faképnél hagyta a görögöket az IMF küldöttsége, a kormányzás összehangolásáért felelős görög államminiszter abban bízik, hogy június 18-ig sikerül megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel.

MTI

Megszakította a tárgyalásokat a görögökkel az IMF

Megszakította a tárgyalásokat a görögökkel az IMF

A tárgyalások nem jártak eredménnyel, így a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön bejelentette: megszakítják a tárgyalásokat Görögországgal. A labda most a görög térfélen pattog.

A görögök rimánkodnak, Portugália fizet

A második világháború után a győztes hatalmak Németországgal szembeni magatartásában beálló fordulatot jelző "remény beszédéhez" hasonló gesztusra kérte fel Angela Merkel német kancellárt Görögországgal szemben Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

MTI

Az IMF tisztelte Magyarországot. Régebben

Az IMF tisztelte Magyarországot. Régebben

Távozik az IMF vezető közgazdásza, Olivier Blanchard, és ezzel megint vékonyodik a magyar szál a nemzetközi szervezetben. Blanchard a rendszerváltó országok kutatójaként nagy tisztelője volt Kornai Jánosnak, akivel hosszú életút-interjút készített. Még nála is személyesebben kötődött Magyarországhoz a 2011-ben visszavonult John Lipsky, akinek magyar felesége volt: történetesen a Magyar Nemzeti Bank egyik elnökének, az emigrációba kényszerült Kárász Artúrnak a leánya. A magyar gazdasági és politikai élet vezető pozícióiba beépült Szapáry György és Kopits György korábban szintén az IMF-nél töltött évtizedeket.

Vészes közelségbe került a görög csőd a múlt héten

Görögország alig tudta törleszteni az IMF-adósságrészt a múlt héten, ehhez lényegében az IMF-től vett fel újabb hitelt – írja a Financial Times.

MTI

Nagy nehezen fizettek a görögök az IMF-nek

Görögország átutalt kedden 750 millió eurót a Nemzetközi Valutaalapnak, és ezzel teljesítette az esedékes törlesztőrészletet. A súlyos pénzhiánnyal küzdő görög kormány úgy tudta kifizetni ezt az összeget, hogy felhasználta a központi banknak a rendkívüli helyzetek kezelésére elkülönített, 660 milliós eurós sürgősségi alapját is – közölte a központi bank egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője.

MTI

Görögország átutalta a 750 millió eurót

Görögország átutalta a 750 millió eurót

Európa fellélegezhet, Athén határidőre teljesítette az IMF-fel szembeni kötelezettségét.

hvg.hu

Aki mindent megmozgatott, hogy az ország a felszínen maradjon - Lámfalussy Sándor, az euró atyja

Aki mindent megmozgatott, hogy az ország a felszínen maradjon - Lámfalussy Sándor, az euró atyja

Lámfalussy Sándornak köszönhetjük, hogy Magyarország 1981-ben nem jutott Lengyelország vagy Románia sorsára. A minap elhunyt bankár a baseli Nemzetközi Fizetések Bankjának vezérigazgató-helyetteseként valóságos mentőmanővert szervezett, hogy Magyarországot a felszínen tartsa. Az akcióról a világ vezető gazdasági folyóiratai a címlapon számoltak be, ám nálunk még a téma is tabu volt.

Helyesnek látja Matolcsyék lépését az IMF

Az IMF európai részlegének igazgató-helyettese Budapesten járt és azt mondta: helyénvaló a kamatcsökkentési ciklus esetleges további fenntartása a jegybank részéről. Jörg Decressin helyeselte, hogy az MNB akadályozni igyekszik a fogyasztói árak csökkenését, mert ha egyszer elkezdődik egy deflációs periódus, akkor annak nagyon nehéz véget vetni.

hvg.hu

Szebbeket mond a magyar gazdaságról az IMF

Javultak a magyar gazdaság növekedési kilátásai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn közzétett Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmánya (REI) szerint .

MTI

Külföldi lap: Orbánnak mégis igaza volt

Külföldi lap: Orbánnak mégis igaza volt

A Rzeczpospolitának Neil Shearing, a Capital Economics szakértője nyilatkozott, aki „meghökkentően jónak” minősítette a magyar gazdaság teljesítményét, és „még meghökkentőbbnek” azt, hogy Orbán Viktor ezt az eredményt „az EU, az IMF és más nemzetközi pénzügyi intézmények általános kritikája ellenére” érte el. A lap szerkesztője szerint Brüsszel kezdhet aggódni, mi lesz, ha Orbán elmegy.

Az IMF nem számol Görögország kilépésével az euróövezetből

A Nemzetközi Valutaalap alapforgatókönyve szerint Görögország marad az eurózónában. Az országnak madjnem egymilliárd euró kamatot kell törlesztenie az IMF-nek májusban.

MTI

Nézőpont: Vészesen szűkül a görögök mozgástere

Görögországnak a közeljövőben jelentős hiteltörlesztési kötelezettségei vannak, miközben működési költségeit is fedeznie kell - mondta a Nézőpont Intézet elemzője a görög válságról beszélve.

MTI
123493

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X