De, multikulturális társadalom vagyunk!

De, multikulturális társadalom vagyunk!

Orbán biztosan örül Trianonnak. Hiszen micsoda multikulti lenne itt különben!

Élesen fogalmaz Erdélyről és Trianonról egy román történész

Élesen fogalmaz Erdélyről és Trianonról egy román történész

Fontos kötet jelent meg nemrégiben Magyarországon. Lucian Boia bukaresti professzor hazája nacionalista történelemszemléletét haladja meg, s még a román nemzeti ünnephez, az 1918-as erdélyi „egyesítési” népgyűléshez is némileg kritikusan viszonyul. Szerinte Erdélyre nem volt történelmi joga Romániának.

350 ezer forintos büntetés járt a magyar himnusz énekléséért

Sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen énekelt a Magyar Polgári Párt a Himnuszt, ezért 5000 lejes büntetést szabott ki rájuk a megyei prefektus.

MTI

Nem, nem, talán

Nem, nem, talán

Tíz éve tartották azt a népszavazást, amely más mellett a határon túli magyaroknak adandó kettős állampolgárság kérdéséről is döntött. Az eredmény: eredménytelenség. Azaz közöny. A határokon túl viszont keserűséget, a politikai jobboldalon pedig indulatot váltott ki a döntés. Az előzmények messzire nyúlnak, a következmények máig hatnak.

Rétvári: a trianoni emlékművek figyelmeztetnek is

Rétvári Bence szerint a trianoni emlékművek nemcsak emlékeztetnek az 1920. június 4-ei igazságtalanságra, hanem figyelmeztetik is a ma emberét az ország szuverenitásának megőrzésére.

MTI

Száz éve egy merénylet indította el a Trianonhoz vezető utat

Száz éve egy merénylet indította el a Trianonhoz vezető utat

Épp 100 éve lőtte le Gavrilo Princip boszniai szerb diák az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét Szarajevóban. Egy hónap múlva kitört az első világháború. Ezúttal nem a háború hátterében rejlő nagyhatalmi egymásnak feszülést mutatjuk be, hanem felvillantunk pár magyar politikai epizódot arról, hogy miként fordult a magát eredetileg liberálisnak valló politikus, Tisza István autoriter irányba, s hogyan járult hozzá politikája a háború kitöréséhez.

Tisza-szobor a Duna-parton

Tisza-szobor a Duna-parton

Károlyinak mennie kellett - pedig Trianonért felelős Tisza István is. De legalább nem volt demokrata!

Lezsák: Felmérjük a Trianon által elszakított területek magyar értékeit

Egy kollégiumi rendszeren keresztül októberben, Horvátországban kezdik meg a településeken még fellelhető magyar értékek felkutatását.

MTI

Kóser Trianon

Kóser Trianon

Megvan nekünk is a saját Trianonunk. Mindenkinek a magáé. Még a zsidóknak is.

Üdvözölte a trianoni szerződés évfordulóját a román külügyminiszter

Titus Corlatean román külügyminiszter nyilatkozatban üdvözölte szerdán a trianoni békeszerződés 94. évfordulóját.

MTI

Trianon-emléknap: Így emlékeznek a kormánytisztviselők

Trianon-emléknap: Így emlékeznek a kormánytisztviselők

Negyedik alkalommal emlékeznek meg ma a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a nemzeti összetartozás napjáról. Az érdeklődőket az ország több pontján várják programok.

MTI
Hirdetés

Fantasztikus videón az európai határok ezeréves változásai

Egy videó, amitől talán jobban meg fogja érteni az irredentákat. Egy amerikai szoftverrel készítették az ezer évet lepörgető mozgó Európa-térképet, amelyen jól érzékelhető Magyarország drámai zsugorodása Trianon után.

hvg.hu

A történelmi ajánlat

A történelmi ajánlat

A rendszerváltás után mind a magyar jobboldal, mind a baloldal megkésve kezdett szembenézni elődjei 20. századi felelősségével. Nincs közös nemzeti veszteségtudat, Trianon, illetve a vészkorszak ma is gyakran versengő szenvedéstörténetekként, ideológiaképző erőként jelenik meg az egyes politikai pólusokon, amiben szerepet játszik a rendszerváltás utáni időszak polarizálódása.

Kiakadt a Jobbik, hogy "kihátrált" a Fidesz a Trianon-múzeum mögül

A Jobbik szerint felháborító, hogy a Fidesz képviselőcsoportja kihátrált a korábban általuk kezdeményezett állami Trianon-múzeum megvalósítása mögül.

MTI
Hirdetés

Remény, árulás, tragédia: 73 éve fejeződött be Észak-Erdély visszacsatolása

Remény, árulás, tragédia: 73 éve fejeződött be Észak-Erdély visszacsatolása

Diadalmenetben vonult be a magyar honvédség a II. bécsi döntéskor visszacsatolt Észak-Erdélybe, holott a magyarlakta területet nem katonai erővel, vagy különösebb diplomáciai furfanggal, hanem a hitleri Németország és Mussolini Olaszországa "ajándékaként" szerezte vissza Magyarország. Teleki Pál miniszterelnök felismerte: a németek egyedüli célja a döntéssel Magyarország és Románia elkötelezése volt a tengelyhatalmak oldalán. A határrevízió – csakúgy, mint a húsz évvel korábbi trianoni békeszerződés – valamelyest csökkentette a kisebbségben élő népesség arányát, azonban a négy év múlva hatalomra kerülő Sztójay-kormány a magyar nyelvű és identitású zsidóság meggyilkolásában történt részvételével maga járult hozzá a magyarság arányának csökkenéséhez Észak-Erdélyben.

"Festékszórós terroristák gyalázták meg a zuglói turul emlékművet"

A budapesti Dózsa György út és Thököly út sarkán álló szobor megrongálása miatt eljárást indított a XIV. kerületi rendőrség – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI megkeresésére csütörtökön.

MTI

A Nemzetpolitikai Elhülyülés Napja

A Nemzetpolitikai Elhülyülés Napja

Tegnap, június 4-én az egész magyarság ünnepelt. Főleg a magyarországi magyarság, a külhoni mintha valamiért nem lett volna annyira lelkes.

Trianon, az eljövő

Trianon, az eljövő

Parászka Boróka haditudósítása az identitásháborúból, amely nem a magyar-román ellentétekről, hanem a magyar-magyar szembenállásról szól. Ebben a magyarságversenyben a legmagyarabbak annyira magyarok, hogy már nem is magyarok, hanem székelyek.

Aki Áder szerint nem derék ember

A köztársasági elnök is megszólalt a nemzeti összetartozás napja alkalmából, miközben határon túli középiskolásokat fogadott a Sándor-palotában. "Akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének, nem derék ember" – fogalmazott.

MTI

"Trianon következményeit visszacsinálni nem lehet"

Trianon következményeit visszacsinálni nem lehet, de meghaladni igen; ehhez az kell, hogy ne a múltba révedjünk az évszázados sérelmek miatt, hanem a jövőbe tekintsünk - olvasható az MSZP elnökének a trianoni békeszerződés évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mesterházy Attila szerint csak akkor boldogulhatunk, ha az ellenségeskedés helyett több lesz bennünk az elfogadás.

MTI
Hirdetés
1235

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X