Bejelentkezés  

Fantasztikus videón az európai határok ezeréves változásai

Egy videó, amitől talán jobban meg fogja érteni az irredentákat. Egy amerikai szoftverrel készítették az ezer évet lepörgető mozgó Európa-térképet, amelyen jól érzékelhető Magyarország drámai zsugorodása Trianon után.

hvg.hu

A történelmi ajánlat

A történelmi ajánlat

A rendszerváltás után mind a magyar jobboldal, mind a baloldal megkésve kezdett szembenézni elődjei 20. századi felelősségével. Nincs közös nemzeti veszteségtudat, Trianon, illetve a vészkorszak ma is gyakran versengő szenvedéstörténetekként, ideológiaképző erőként jelenik meg az egyes politikai pólusokon, amiben szerepet játszik a rendszerváltás utáni időszak polarizálódása.

Kiakadt a Jobbik, hogy "kihátrált" a Fidesz a Trianon-múzeum mögül

A Jobbik szerint felháborító, hogy a Fidesz képviselőcsoportja kihátrált a korábban általuk kezdeményezett állami Trianon-múzeum megvalósítása mögül.

MTI

Remény, árulás, tragédia: 73 éve fejeződött be Észak-Erdély visszacsatolása

Remény, árulás, tragédia: 73 éve fejeződött be Észak-Erdély visszacsatolása

Diadalmenetben vonult be a magyar honvédség a II. bécsi döntéskor visszacsatolt Észak-Erdélybe, holott a magyarlakta területet nem katonai erővel, vagy különösebb diplomáciai furfanggal, hanem a hitleri Németország és Mussolini Olaszországa "ajándékaként" szerezte vissza Magyarország. Teleki Pál miniszterelnök felismerte: a németek egyedüli célja a döntéssel Magyarország és Románia elkötelezése volt a tengelyhatalmak oldalán. A határrevízió – csakúgy, mint a húsz évvel korábbi trianoni békeszerződés – valamelyest csökkentette a kisebbségben élő népesség arányát, azonban a négy év múlva hatalomra kerülő Sztójay-kormány a magyar nyelvű és identitású zsidóság meggyilkolásában történt részvételével maga járult hozzá a magyarság arányának csökkenéséhez Észak-Erdélyben.

"Festékszórós terroristák gyalázták meg a zuglói turul emlékművet"

A budapesti Dózsa György út és Thököly út sarkán álló szobor megrongálása miatt eljárást indított a XIV. kerületi rendőrség – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI megkeresésére csütörtökön.

MTI

A Nemzetpolitikai Elhülyülés Napja

A Nemzetpolitikai Elhülyülés Napja

Tegnap, június 4-én az egész magyarság ünnepelt. Főleg a magyarországi magyarság, a külhoni mintha valamiért nem lett volna annyira lelkes.

Trianon, az eljövő

Trianon, az eljövő

Parászka Boróka haditudósítása az identitásháborúból, amely nem a magyar-román ellentétekről, hanem a magyar-magyar szembenállásról szól. Ebben a magyarságversenyben a legmagyarabbak annyira magyarok, hogy már nem is magyarok, hanem székelyek.

Aki Áder szerint nem derék ember

A köztársasági elnök is megszólalt a nemzeti összetartozás napja alkalmából, miközben határon túli középiskolásokat fogadott a Sándor-palotában. "Akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének, nem derék ember" – fogalmazott.

MTI

"Trianon következményeit visszacsinálni nem lehet"

Trianon következményeit visszacsinálni nem lehet, de meghaladni igen; ehhez az kell, hogy ne a múltba révedjünk az évszázados sérelmek miatt, hanem a jövőbe tekintsünk - olvasható az MSZP elnökének a trianoni békeszerződés évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mesterházy Attila szerint csak akkor boldogulhatunk, ha az ellenségeskedés helyett több lesz bennünk az elfogadás.

MTI

Mementó 1990-ből: Orbán Viktor kivonult a trianoni megemlékezésről

Orbán Viktor és a Fidesz kivonult a Parlamentből 1990. június 4-én, amikor az országgyűlés egyperces néma csenddel adózott a trianoni békekötés emlékének – állítja az MSZP.

hvg.hu

Trianonnal kezdi a napot a parlament

A trianoni békeszerződésre történő emlékezéssel kezdi munkáját az Országgyűlés mai ülésnapján, amelyen egyebek mellett terítékre kerül a kisajátítási szabályok módosítása is.

MTI

Ma van a nemzeti összetartozás napja

Országszerte megemlékezéseket, ünnepségeket tartanak ma a nemzeti összetartozás napjának alkalmából.

MTI

Trianoni rántotthús és a sátán zsinagógája

Trianoni rántotthús és a sátán zsinagógája

A mindenkori szélsőjobb egyben kultúrkör is, mely hiánypótlás címszó alatt igyekszik kinevelni azokat a művészeket, akikkel a közösség hajlandó azonosulni, sőt isteni szócsőként tekinthet rájuk. Erre ropja, bakancsban!

cz.t.

Lázár Trianonról beszélt a második világháborús megemlékezésen

A ma élő fiataloknak nehéz megérteniük, Magyarország hogyan keveredett a II. világháborúba. "A bécsi döntés nélkül nehéz megérteni a háborút, Trianon nélkül nehéz megérteni a bécsi döntést, Trianont nehéz megérteni a párizsi béke-döntések nélkül, Párizst nehéz megérteni az I. világháború kitörése nélkül" - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy megemlékezésen.

MTI

Háj-Magyarország nem ország

Háj-Magyarország nem ország

A pocakos és hájas magyar gyerekek nem tudják, mi történt "a trianoni országcsonkoláskor" - siránkozik Hoffmann Rózsa. Azt meg még kevesebben tudják, mekkora hülyeség mondjuk revíziót követelni.

Újra kell húzni a trianoni szlovák-magyar határt

Jelenleg a folyami szakaszokon nincs állandó határ Magyarország és Szlovákia között, a trianoni béke szerint ugyanis a folyómedrek határozzák meg a határt, amelyek viszont folyton változnak.

Ki felelős József Attila haláláért? Szembenézés helyett bűnbakot képzünk

Ki felelős József Attila haláláért? Szembenézés helyett bűnbakot képzünk

A bűnbakkeresésről és -képzésről tartott előadásokat közel ötven történész a zánkai ifjúsági centrumban, a "Történésztábor" nevű rendezvényen. A rendezvényt megnyitó Pók Attila akadémikus szerint a kérdés ma rendkívül aktuális, hiszen már nemcsak a hétköznapi emberek, hanem a hatalom is jelöl ki bűnbakokat.

Határrevízió: Selmeczi magyarázkodik párttársa miatt

Kőszegi Zoltán fideszes parlamenti képviselő "feltehetően nem alaposan átgondolt magánvéleményének adott hangot" az EMI-táborban – ezt közölte a Fidesz szóvivője szerdán. A kormánypárti politikus egyebek mellett azt mondta, hogy szerinte akár már nyolc év múlva fel lehet vetni a határrevízió kérdését.

Exkluzív interjú Bibó Istvánnal a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről

„A közösség egy nemzedék alatt újból kitermeli a hisztéria őrültjeit” – mondta Bibó István, akivel a mennyei Statisztikai Könyvtár olvasótermében ültünk le beszélgetni.

Könnyen és derűsen Trianonról? – interjú Baráth Katalinnal a régiós krimiről

Könnyen és derűsen Trianonról? – interjú Baráth Katalinnal a régiós krimiről

Bűn határon innen és túl, Trianon, reklámszakma, századelő, tintakék cseleszta, rózsaszín oboa. Egy krimiben és egy író fejében bármi megfordulhat.

1235

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X