szerző:
MTI

Bár a keresletélénkítő intézkedések fontosak a lakáspiac bővüléséhez, a sikerhez azonban a vásárlási és hitelfelvételi kedvnek is nőnie kell az Otthon Centrum (OC) szerint. A Dun & Bradstreet Hungária Kft. pedig úgy látja, hogy az ingatlanértékesítési piacon valódi fellendülés csak 2013-ban várható.

Bár a lakásépítési támogatás (szocpol), illetve az új és használt lakások vásárlására is igénybe vehető kamattámogatásra a gyakorlatban még várni kell, már számszerűsíthető, hogy milyen kedvezményekkel számolhatnak a lakásvásárlók - írta szerdai közleményében az OC. A társaság szerint a vidéki lakásvételnél nagyobb vissza nem térítendő támogatással számolhatnak a vevők, mint egy hasonló értékű fővárosi ingatlannál.

A közlemény szerint bár a lakásépítési támogatás kamattámogatással kombinálva komolyabb keresletösztönző lehet az újépítésű lakások piacán, a háztartások oldaláról vásárlási és hitelfelvételi kedvvel is párosulnia kell, hogy valóban bővüljön a kereslet. Ezek az ingatlanvásárlási konstrukciók is 6-10-20 millió közötti önerőt, és hitelfelvételt – bár kedvező kondíciók - mellett követelnek meg. Trendfordulót önállóan nem hoznak, de a jelenlegi helyzetben minden támogatás segítheti a piacot, ezért nagyon fontos, hogy ezek a támogatások a gyakorlatban is minél hamarabb elérhetőek legyenek. 

A közlemény idézi Bánfalvi Lászlót, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, bár az új- és használt lakások vásárlást támogató hitelekről szóló rendelet hatályba lépett, de konkrét, az új feltételeknek megfelelő konstrukciók még nem érhetők el a piacon. Hozzátette, legutóbb még a támogatott hitelek maximális ügyleti kamata körül volt némi vita a piacon, de várható, hogy a kamattámogatott hiteltermékek hamar megjelennek a bankok kínálatában.

A kockázatkezelési megoldásokkal és nemzetközi céginformációs szolgáltatással foglalkozó Dun&Bradstreet Hungária Kft. elemzésében azt emeli ki, hogy a kereslettámogató intézkedések ellenére idén még nem várható valódi fellendülés az ingatlanpiacon, igazi bővüléssel csak 2013-ban számolnak.

Közleményük szerint a tavalyi évhez képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégalapítások számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. A 2010-es évhez képest az összesített eredményt tekintve 8 százalékkal kevesebb céget alapítottak Magyarországon az ingatlanügyletek szektorban (az ingatlan adásvétel,a  bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén).

A 2011-ben indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, "ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele" - vélekedik a Dun & Bradstreet. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem 10 százalékkal több volt az iparágban, illetve, hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások 60 százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokat tekintve, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket - olvasható az elemzésben. 

A cég felhívja a figyelmet arra is, hogy - bár az országos átlag alatt van - de a 2008-as alig 2 százalékhoz képest tavaly 3,24 százalékra nőtt a cégszámhoz viszonyított fizetésképtelenségi arány. 

A legfrissebb rendelkezésre álló, 2012 január-februári adatok szerint a végelszámolások aránya tovább nőtt, 2011 decemberéhez képest több mint 70 százalékkal. Tavaly márciushoz viszonyítva, a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal a saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó vállalkozásoknál emelkedett a felszámolások aránya.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!