szerző:
hvg.hu

Magánszemély legfeljebb 300 hektár földet vehet, de Mészáros Lőrinc valamiért mégis 400-at tudhat magáénak. Hogy ez hogyan lehetséges? A Földművelésügyi Minisztériumnak van magyarázata a dologra.

A hivatalos árverési jegyzőkönyv alapján összesen 400 hektárnyi földet vásárolt meg Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a decemberi földárveréseken, de a törvény szerint magánszemély legfeljebb 300 hektár földet vehet az állami földekből - közölte nemrég az RTL Klub.

Egyik magyarázatként felmerült, hogy a polgármester azonos nevű fia is licitált a földekre, de a VS.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium előállt a megoldással. A tárca közölte: "egy nyertes licit még nem garancia arra, hogy a licitáló ténylegesen meg is szerezte a földet. Ugyanis a földforgalmi törvényben előírt kötelező 60 napos szerződés-kifüggesztési időszak alatt, bármely elővásárlásra jogosult élhet ezen jogával, és akár meg is előzheti az árverési vevőt, így szerezve tulajdonjogot. Éppen ezért logikus megoldás, és a törvény nem tiltja, ha több földre licitál a vevő, mint amit ténylegesen megszerezhet, hiszen ha az elővásárlásra jogosultak bejelentkeznek, mindenképpen ők viszik a földet".

A minisztérium állítja, ha licitáló túlszalad a megengedett kereten, mert az illető eltaktikázta magát, és senki nem él elővásárlási jogával vele szemben, akkor sem szerezhet senki 300 hektárnál több földet, hiszen a kormányhivatalok illetékes szervezeti egységei a földtulajdoni maximumra vonatkozó előírások betartását minden egyes bejegyzési kérelemnél ellenőrzik, és 300 hektár feletti tulajdonjogot nem jegyeznek be senkinek. Eszerint a földdarabok 300 hektár fölötti része nem kerül a licitáló nevére, hanem állami tulajdonban marad.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!