szerző:
hvg.hu

Személyeskedésbe átcsapó közleményben vág vissza a jegybank az őt bíráló közgazdászoknak.

Az után, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Bizottsága keményen nekiment a Matolcsy György vezette jegybanknak annak oktatási programjai, a Pallas Athéné-alapítványok miatt, nem sokat késlekedett az ellencsapás. „Az MNB visszautasítja az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága nevében tett valótlan állításokat, a hamis kijelentések miatt a jegybank megteszi a szükséges jogi lépéseket” – ilyen címmel és alcímmel adott ki közleményt a jegybank.

A jegybank személyeskedésbe átcsapó reagálásában azt írja, hogy a „bizottság elnökhelyettese az a Mihályi Péter, aki maga is – hároméves, közös tudományos célokat tartalmazó stratégiai megállapodás keretén belül – részt vesz az MNB oktatási programjában, az általa főszerkesztett Acta Oeconomica kiadvány ugyanis évente 5 millió forintos támogatást kap a jegybanktól közgazdaságtudományi kiadványok megjelenítésére. A bizottság további tagja az a Bokros Lajos, akinek politikai elfogultsága számos korábbi megnyilatkozásában tetten érhető volt, legutóbb a Financial Times véleményrovatában nevezte káros lépésnek azt, hogy 11 év után újra nemzeti tulajdonba került a Budapesti Értéktőzsde. Szintén tagja a testületnek Király Júlia, aki visszatérően bírálja a jegybankot, többek között kockázatosnak és aggályosnak értékelte a Növekedési Hitelprogramot, amelyben eddig 31 ezer hazai kis- és középvállalkozás vett részt sikeresen.”

Az MNB azt állítja, hogy „az MNB és alapítványai átláthatóan működnek, az oktatási programjaik nem sértik a tudományos szabadság alapelvét”.

A jegybank szerint hamis állításokat tartalmazó dokumentum kapcsán az MNB megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A teljes közleményt itt olvashatják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!