szerző:
hvg.hu

Hiába vitte a kormány a Kúriáig az ügyet, a testület úgy határozott, nyilvánosságra kell hozniuk a Századvég által 4 milliárd forintért készített tanulmányokat. A 30 ezer oldalnyi iratot tartalmazó pendrive-okat egy helyettes államtitkár át is adta a VS.hu munkatársának.

Három év pereskedés után a Miniszterelnökség csütörtökön átadta a VS.hu újságírójának az eddig titkolt Századvég-tanulmányokat, amelyek elkészítésére a cég 2012 végén kapott megbízást 4 milliárd forintért.

A 30 ezer oldalnyi dokumentumot tartalmazó pendrive-okat Danku Csaba helyettes államtitkár adta át.

©

Korábban a Miniszterelnökség sorozatosan visszautasította az ügyben érkezett adatkéréseket. A Fővárosi Törvényszék 2014-ben úgy határozott, hogy ki kell adni a dokumentumokat, de a Miniszterelnökség megfellebbezte az első fokú döntést. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is az iratok nyilvánossága mellett döntött, erre a tárca felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. 2015-ben a Kúria jóváhagyta az első fokú döntést, és elutasította a Miniszterelnökség keresetét. A perben a TASZ képviselte az újságírót.

Ez után további huzavona következett az átadási időpontokkal, különösen, hogy időközben a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodához került át az ügy. A tárcánál azt mondták, akkor adják ki az iratokat, ha írásban is megérkezik a Kúria határozata. A postás a hét elején csengetett az ítélettel, az iratokat pedig végül mégiscsak a Miniszterelnökség bocsátotta a VS.hu munkatársának rendelkezésére.

A lap hamarosan cikksorozatban adja közre a pendrive-ok tartalmát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!