szerző:
hvg.hu

Matolcsy öt éve még nagyszabású tervként jelentette be a Kárpát-medence fejlesztésére vonatkozó Wekerle-tervet, de gyakorlatilag semmi nem valósult meg belőle, Varga Mihály inkább nem nyúlt hozzá.

Már rég nem beszél senki a Matolcsy György gazdasági minisztersége idején a gazdaságpolitika "csúcspontjának" nevezett Wekerle-tervről, a tervet koordináló állami cég már végelszámolás alá is került – írja a Magyar Nemzet.

A Wekerle-tervről még miniszterként Matolcsy György 2011 májusában beszélt először, akkor azt mondta, a csúcspont az lesz, amikor a Wekerle-terv kitágítja azt a történelmi földrajzi, gazdaságpolitikai keretet, amit már a Széchenyi Terv elkezdett. Később pontosították, hogy a terv lényege a kis- és középvállalkozások kárpát-medencei fejlesztése lenne, erre egy miniszteri biztost is kineveztek, a teljes tervet 2012 augusztusában fogadták el.

A Magyar Nemzet most azt írja, hiába Matolcsy nagyszabású víziója, a projektből gyakorlatilag nem valósult meg semmi, Radetzky Jenőt ugyan kinevezték miniszteri biztos, illetve megalapították a terv koordinálására a Kárpát Régió Üzleti Hálózat (KRÜH) Zrt.-t, de tavaly júniusban már végelszámolás alá is került, miután az elmúlt évek során nulla árbevételt realizált. A feladatát az azóta létesülő kereskedőházak vették át.

Radetzky a lapnak elmondta, amikor Matolcsy elment az NGM-ből, az ő megbízatása is megszűnt, pénzt kellett volna ugyanis a program mögé tenni, de ez nem történt meg, Varga Mihály gyakorlatilag semmit nem csinál az egykori kormányprogram megvalósításáért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!