Tanácsadás: 5 milliárd forint. Három cég osztozik az irdatlan összegen, amit a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódóan fizet ki a kormány - írja az Átlátszó.

Még logója sincs, de már olyan, mintha biztos lenne, hogy 2024-ben a magyar fővárosban, nálunk csak azért is olimpiát kellene tartani. A kormány eltökélt - írja az Átlatszó blogja - ahogyan az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből is egyértelmű. E szerint 5 milliárd 155 millió forintot fizetnek ki “A XXXIII. Olimpiai Játékok és a XVII. Paralimpiai Játékok 2024-es budapesti megrendezésére vonatkozó pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátása.” címszóval.

©

A nyílt közbeszerzés kiírására 2015.december végén került sor, és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) a nyrtesekkel már február 12-én szerződést is kötött. A svájci Event Knowledge Services SA (Lausenne), a brit M-Intergrated Solution Ltd. mellett a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. (PwC). Utóbbi már eddig is kapott 720 millió forintot a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányára.

Az Átlátszó az ügyben közadatigényléssel fordult a Fürjes Balázs kormánybiztos által vezetett KKBK. Az ügynek nyilvánvalóan ezzel nincs vége.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!