szerző:
hvg.hu

Eldőlt, ki veheti meg az államtól az MKB Bankot, de az új tulajdonos kilétét csak később fedi fel a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank (MNB) – írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Portfolio. A pletyka szerint az MNB-alapítványok tennék rá a kezüket az MKB-ra, de ezt tagadták a jegybanki vezetők és az alapítványok is.

A múlt héten elfogadtak egy kötelező érvényű vételi ajánlatot az MKB Bank megvásárlására, ezzel eldőlt, ki lesz az állami bank új tulajdonosa – közölte a Portfolio. A portál szerint az új tulajdonos kilétének bejelentésével a jegybank megvárja az Európai Bizottságtól az eladásra kapott június végi határidő lejártát.

©

A piacon tartja magát az a pletyka, hogy az MKB-t a jegybank alapítványai szerezhetik meg külföldi magántőkealapokon keresztül – tették hozzá. A Világgazdaságnak viszont Nagy Márton MNB-alelnök és mind a hat, a jegybank által létrehozott alapítvány is tagadta, hogy külföldi magántőkealapon keresztül legkésőbb június végéig az alapítványoké lehet az MKB Bank többsége.

A piacon keringő feltételezés szerint csak elterelés lehetett, hogy a jegybanktörvény módosítása visszamenőleges hatállyal rendelte el az alapítványok gazdálkodási adatainak titkosítását, és ezzel valójában azt szeretnék elkerülni, hogy kiderüljön, az MNB-től kapott pénzeiket olyan külföldi magántőkealapokba teszik, amelyek vételi ajánlatot tettek az MKB-ra. E szándékot az alapítványok a VG-nek határozottan tagadták.

A lap szerint az Európai Bizottság valószínűleg nem is nézné jó szemmel, ha az MNB-alapítványok lennének az MKB tulajdonosai – különösen, hogy felveti az összeférhetetlenséget az, hogy a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány kuratóriumának elnöke az MKB elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!