szerző:
hvg.hu

Megakadályozták az Európai Parlament (EP) ipari bizottságában, hogy Jávor Benedek EP-képviselő az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős biztosát, Günther Oettingert kérdezze, aki májusban Klaus Mangold orosz kapcsolatokkal rendelkező német üzletember magángépén utazott Budapestre – írta az Eurologus.

A zöldpárti EP-képviselő arról faggatta volna Oettingert, akinek májusi útjára is Jávor írásos kérdése nyomán derült fény, hogy Mangold mennyiben érdekelt digitális ügyekben – számolt be az Eurologus.

Az EP ipari szakbizottságának elnöke, a lengyel Jerzy Buzek, aki ugyanannak a pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, mint Oettinger, félbeszakította Jávort, mondván, tartsa magát a szakbizottság napirendjéhez.

„A demokrácia alapja az intézmények és a szabályok”, mondta Buzek Jávornak, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság hatáskörébe, illetve az EP alkotmányjogi szakbizottsága alá tartozik az ügy.

Az Európai Bizottság azonban korábban nem látott kifogásolnivalót abban, hogy Oettinger az orosz érdekek lobbistájaként is számon tartott Mangold magángépén repült Budapestre májusban egy digitális autókról szóló konferenciára – idézte fel a beszámoló.

Jean-Claude Juncker, az EB elnöke úgy nyilatkozott, Oettinger útja miatt nem érti, miért kellene szankciót alkalmaznia a német biztossal szemben.