szerző:
MTI / hvg.hu

Orbán Viktor a paksi bővítésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A hívást a magyar kormányfő kezdeményezte, egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítését és hogy az építkezés magyar állami támogatást kapjon.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt nem árulta el, hogy pontosan mi hangzott el a telefonbeszélgetésben.

A Kreml viszont közölte, hogy Putyin és Orbán megvitatták a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit, beleértve azon megállapodások teljesítését, amelyekről az orosz elnök február 2-ai budapesti látogatásán állapodtak meg. 

A moszkvai megfogalmazás szerint kifejezték egyebek mellett elégedettségüket az Európai Bizottság döntésével kapcsolatban, amely "elhárította az akadályokat a Roszatom állami vállalat részvételével zajló, a magyar Paksi Atomerőmű két új blokkal való bővítésének megvalósítása elől". 

Ahogy megírtuk, az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, hogy nem sérti az uniós jogszabályokat a paksi bővítés finanszírozása. 

Az uniós eljárás lezárásának legfontosabb következménye az, hogy időben elkezdődhet a Paks II. beruházás megvalósítása, a magyar állam ugyanis elkezdheti lehívni az orosz hitelt.

Erről még egy 2014-es orosz–magyar kormányközi szerződésben döntöttek, de amíg tartott a vizsgálat, nem vehettek fel pénzt innen. Az orosz kormány 10 milliárd euró értékben különített el hitelt, amit Magyarország 2025-ig használhat fel a paksi erőmű két blokkjának építésére. 

A döntést üdvözölte a beruházással megbízott Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern is.

"A paksi atomerőmű két új blokkjának létesítése az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok fontos projektje és örömmel kezdünk hozzá a megvalósítás tevőleges szakaszához" - írták hétfőn.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!