szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aggasztja az Európai Bizottságot a magyarországi jogállam helyzete, a Lex CEU-val kapcsolatos eljárás megindításáról alapos elemzés után, várhatóan a hónap végén döntenek - erre jutott a brüsszeli testület.

Hiába tárgyalt Palkovics László kedden az Európai Bizottság több tagjával is, láthatóan nem győzte meg őket. Széleskörűen elemzi az Európai Bizottság a Lex CEU-t, és április végén dönt a további lépésekről, egy esetleges eljárás elindításáról – közölte a bizottság ülése után Frans Timmermans, a testület első alelnöke. A bizottság napirendjén nem csak a CEU működését ellehetetlenítő törvény szerepelt, hanem a magyarországi jogállam helyzete. Szóba került a bevándorlási törvény nemrég elfogadott szigorítása, a civilszervezetekkel kapcsolatos, múlt héten benyújtott javaslat, de még a romák helyzete is. Timmermans szerint arra szeretnének választ kapni, mit is akar Európával a magyar kormány.

Ami a konkrét lépéseket illeti: a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban többek között a szolgáltatásnyújtás szabadságának korlátozását vizsgálhatják. A politikus kiemelte: szilárdan megalapozott érvekkel tudnak csak eljárást indítani.

Ezen túl azonban indulatosan bírálta a magyar kormányt.

Együtt voltunk Rómában, aláírtuk az Európa jövőjéről szóló nyilatkozatot, aztán hazament és arról beszél, hogy állítsuk meg Brüsszelt? Mi a fene történik?

- fogalmazott Orbán Viktorral kapcsolatban az alelnök, aki a CEU-t Európa egyik legfontosabb felsőoktatási intézmények nevezte.

Ennek ellenére azt egyelőre nem helyezte kilátásba, hogy a jogállam helyzete miatt indítanának eljárást Magyarország ellen. Lengyelországgal ellentétben itt konkrét jogszabályokkal van probléma, nem az állam helyzetével, és a magyar kormány nyitott arra, hogy ezekről tárgyaljon - érvelt Timmermans. Azt is kizárta, hogy emiatt Magyarország támogatásoktól esne el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!