G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda

Nemcsak szögesdrót kerítésre, de helikopterre is futja a közpénzből kistafírozott alapítványnak, mely a zánkai tábort azért kapta meg tavaly ajándékba, hogy ott sok tízezer gyerek üdülhessen állami támogatással.

Bérelt helikopterrel érkezett a zánkai gyerektáborba ma délelőtt a komplexumot tavaly óta birtokló alapítvány főtitkára, Hornyák Tibor – L. Simon László exállamtitkár korábbi kabinetfőnöke –, valamint a fideszes kötődésűnek mondott Valton Security fő tulajdonosa, Varga Lajos. Erről a biztonsági szolgálathoz közel álló forrásból értesültünk. A helikopter Budaörsről indult, s éppen olyan, mint az a példány, amelyen néhány hónapja Rogán Antalékat a celeb Szabó Zsófi esküvőjére fuvarozták. Úgy tudjuk, óránként nettó 240 ezer forint körüli összegért repül – a földön tartózkodás idejére pedig megállapodás szerint kell fizetni –, vagyis miután a szemtanúk szerint a mai járatot legalább fél napra vették igénybe, pár millió forintjába kerülhetett az ingatlantulajdonos Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, avagy az annak égisze alatt működő Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Kft.-nek, mely a hamarosan kezdődő táboroztatást intézi.

Az alapítvány nemrég 26 milliárd forint állami forrást kapott arra, hogy felújítsa a rá bízott zánkai és fonyódligeti tábort. Az elmúlt hetekben azzal kezdték a zánkai munkálatokat, hogy körbekerítették a tábor területét, s azon forgókapukat is elhelyeztek, a gyerekek biztonságára hivatkozva. Mint közölték, ezt még a tavalyi maradványösszegből fizették. A korábbi 200 hektár helyett idén már 100 hektáron hirdetik a tábort, miután a szálláshelyek környékét körülvevő erdő nem kerülhetett ki az állami tulajdonból. A táborhely elkülönítésére pedig azért volt szükség – állítják –, nehogy illetéktelenek bejussanak oda. A gyerekek biztonságára olyannyira vigyáznak, hogy vihar esetén egy 70 személyes dottó kisvonat fogja őket felszállítani a strandról, anélkül, hogy megáznának. A szám annak fényében figyelemre méltó, hogy egyszerre mintegy 2 ezer gyermek üdülhet a komplexumban, mely Magyarország legnagyobb egybefüggő üdülőterülete.

Az egyik tagadta a helikopterezést, a másik megmagyarázta

Korábban beszéltünk a táborban tartózkodó üzemeltetési vezetővel, aki tagadta, hogy megjelent volna a helikopter a táborban, Hornyák Tibor viszont kérdéseinkre azt írta, vészhelyzet-szimulációt tartottak szerdán, erről a szervezet munkatársait és a helyszínen lévő kollegákat előzetesen, írásban tájékoztatták. A gyakorlatban azt mérték fel, hogy vészhelyzet vagy baleset esetén milyen hatékonysággal és gyorsasággal tudnak intézkedni a biztonsági szolgálat munkatársai.

"Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkáraként, vagyis a gyermek- és ifjúsági táborok szervezéséért felelős szervezet vezetőjeként egy személyben felelek a táborokban tartózkodó több ezer gyermek biztonságáért. Egy ilyen vészhelyzetben értelemszerűen nem az íróasztal mögül, hanem közvetlenül a helyszínen veszek részt a mentésben, ami a szimulációs helyzetek esetében is igaz" - közölte Hornyák Tibor. Azt írta, a gyakorlat nem került egy forintjába sem az Alapítványnak vagy a Kft-nek, mert a biztonsági szolgálat azt saját pénzből finanszírozta. A Valton Security-val idén év elején kötöttek szerződést.

Mint a HVG megírta, a Szeged-csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó alapítvány ingyen kapta meg tavaly az ország legnagyobb üdülőközpontjaként számon tartott, 17 milliárd forintra becsült értékű, egyidejűleg nagyjából 2 ezer vendég fogadására alkalmas parkos területet a  az államtól, a szintén méretes fonyódligeti gyerektáborral együtt. Az elmúlt három évben az Erzsébet-utalványok hasznából gyerekeket és különböző társadalmi csoportokat üdültető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz, pontosabban annak egyik cégéhez tartozott az ingatlanegyüttes, benne a Csorsza-patakkal, mólókkal és utakkal. Az utóbbi pár évben néhány üdülőházat fel is újíttatott már az Erzsébet-cégcsoport, összesen egymilliárd forintból – történetesen a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!