G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda

Nemcsak szögesdrót kerítésre, de helikopterre is futja a közpénzből kistafírozott alapítványnak, mely a zánkai tábort azért kapta meg tavaly ajándékba, hogy ott sok tízezer gyerek üdülhessen állami támogatással.

Bérelt helikopterrel érkezett a zánkai gyerektáborba ma délelőtt a komplexumot tavaly óta birtokló alapítvány főtitkára, Hornyák Tibor – L. Simon László exállamtitkár korábbi kabinetfőnöke –, valamint a fideszes kötődésűnek mondott Valton Security fő tulajdonosa, Varga Lajos. Erről a biztonsági szolgálathoz közel álló forrásból értesültünk. A helikopter Budaörsről indult, s éppen olyan, mint az a példány, amelyen néhány hónapja Rogán Antalékat a celeb Szabó Zsófi esküvőjére fuvarozták. Úgy tudjuk, óránként nettó 240 ezer forint körüli összegért repül – a földön tartózkodás idejére pedig megállapodás szerint kell fizetni –, vagyis miután a szemtanúk szerint a mai járatot legalább fél napra vették igénybe, pár millió forintjába kerülhetett az ingatlantulajdonos Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, avagy az annak égisze alatt működő Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Kft.-nek, mely a hamarosan kezdődő táboroztatást intézi.

Az alapítvány nemrég 26 milliárd forint állami forrást kapott arra, hogy felújítsa a rá bízott zánkai és fonyódligeti tábort. Az elmúlt hetekben azzal kezdték a zánkai munkálatokat, hogy körbekerítették a tábor területét, s azon forgókapukat is elhelyeztek, a gyerekek biztonságára hivatkozva. Mint közölték, ezt még a tavalyi maradványösszegből fizették. A korábbi 200 hektár helyett idén már 100 hektáron hirdetik a tábort, miután a szálláshelyek környékét körülvevő erdő nem kerülhetett ki az állami tulajdonból. A táborhely elkülönítésére pedig azért volt szükség – állítják –, nehogy illetéktelenek bejussanak oda. A gyerekek biztonságára olyannyira vigyáznak, hogy vihar esetén egy 70 személyes dottó kisvonat fogja őket felszállítani a strandról, anélkül, hogy megáznának. A szám annak fényében figyelemre méltó, hogy egyszerre mintegy 2 ezer gyermek üdülhet a komplexumban, mely Magyarország legnagyobb egybefüggő üdülőterülete.

Az egyik tagadta a helikopterezést, a másik megmagyarázta

Korábban beszéltünk a táborban tartózkodó üzemeltetési vezetővel, aki tagadta, hogy megjelent volna a helikopter a táborban, Hornyák Tibor viszont kérdéseinkre azt írta, vészhelyzet-szimulációt tartottak szerdán, erről a szervezet munkatársait és a helyszínen lévő kollegákat előzetesen, írásban tájékoztatták. A gyakorlatban azt mérték fel, hogy vészhelyzet vagy baleset esetén milyen hatékonysággal és gyorsasággal tudnak intézkedni a biztonsági szolgálat munkatársai.

"Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkáraként, vagyis a gyermek- és ifjúsági táborok szervezéséért felelős szervezet vezetőjeként egy személyben felelek a táborokban tartózkodó több ezer gyermek biztonságáért. Egy ilyen vészhelyzetben értelemszerűen nem az íróasztal mögül, hanem közvetlenül a helyszínen veszek részt a mentésben, ami a szimulációs helyzetek esetében is igaz" - közölte Hornyák Tibor. Azt írta, a gyakorlat nem került egy forintjába sem az Alapítványnak vagy a Kft-nek, mert a biztonsági szolgálat azt saját pénzből finanszírozta. A Valton Security-val idén év elején kötöttek szerződést.

Mint a HVG megírta, a Szeged-csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó alapítvány ingyen kapta meg tavaly az ország legnagyobb üdülőközpontjaként számon tartott, 17 milliárd forintra becsült értékű, egyidejűleg nagyjából 2 ezer vendég fogadására alkalmas parkos területet a  az államtól, a szintén méretes fonyódligeti gyerektáborral együtt. Az elmúlt három évben az Erzsébet-utalványok hasznából gyerekeket és különböző társadalmi csoportokat üdültető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz, pontosabban annak egyik cégéhez tartozott az ingatlanegyüttes, benne a Csorsza-patakkal, mólókkal és utakkal. Az utóbbi pár évben néhány üdülőházat fel is újíttatott már az Erzsébet-cégcsoport, összesen egymilliárd forintból – történetesen a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel.