szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet szerint az újonnan 16,5 milliárd forintba kerülő magángép Makaóból érkezett, utasai pedig Hongkongban voltak.

A Ferihegyen pénteken landolt luxus magángépből mások mellett Demján Sándor nagyvállalkozó és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó szállt ki, de a fedélzeten volt Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, Csányi Sándor OTP-elnök és Demján Sándor közös vállalatának, a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke, Sallay András is – olvasható a szerdai Magyar Nemzetben.

A kisgépes terminál kijáratánál újságírók várták a magángép utasait, de a rendőrök hátrébb terelték őket, arra hivatkozva, hogy magánterületen vannak. Nyilatkozni senki sem akart.

A Flightradar adatai alapján a gép Makaóból érkezett, a lap információi szerint a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban jártak Habonyék a Makaó mellett fekvő Hongkongban.

A letelepedési kötvények legnagyobb hasznát a Hongkongban bejegyzett Hungary State Special Debt Managment (HSDDM) fölözte le. Bár a kínai kötvényforgalmazási engedélyt nem ez a cég, hanem a Kajmán-szigeteken bejegyzett, hasonló nevű Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapta meg az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottságától még 2013-ban, a cég egyszerűen átadta a kereskedés jogát a HSSDM-nek. A legtöbb letelepedési kötvényt a kínaiak vették, az egész üzlet hasznának 85 százaléka, nagyjából 96-133 milliárd forint a hongkongi cégnél landolt a lap szerint.

A legfrissebb, március végi adatok szerint kötvényjegyzés útján csaknem 4800 külföldi kapott letelepedési engedélyt, de számuk 6600 fölé nőhet, hiszen ennyien várnak még a dokumentumukra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!