szerző:
hvg.hu

Az adómentesség indoka: a sport jó dolog.

Nem sokáig kell szomorkodniuk a sportegyesületeknek amiatt, hogy a Kúria jogerősen is úgy döntött: a számukra felajánlott társasági adó közpénznek számít. A parlament elé került ugyanis egy törvényjavaslat, amely jelentős könnyítéseket tartalmaz a számukra.

Ha az Országgyűlés megszavazza a  fideszes Tiba István által jegyzett javaslatot, akkor a sportvállalkozások sporttal kapcsolatos tevékenységei után szerzett bevételek mentesülnek a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Nem csak hipát nem kellene azonban fizetniük a kluboknak, de mentesülnének a sportolóik után az ekho megfizetése alól is. Az egyszerűsített adónem már eddig is jóval kedvezőbb volt a sportolók esetében – mostantól viszont csak a minimálbér után kell leróni a közterheket, afölött gyakorlatilag törvényesen „kapják zsebbe” a bérüket. Ráadásul visszamenőlegesen, szeptember elsejétől.

De tovább is van. Ha egy sportegyesület csak azért nem jut hozzá a neki felajánlott tao-kedvezményhez, mert a felajánló nem fizette meg időben a társasági adót, ezért a NAV megtagadja az átutalást, akkor a társaság külön kérelmére az adóhatóság akkor is teljesítheti az átutalást, ha az esedékességtől számítva 15 napon belül megfizették az adót, adóelőleget.

Ennél már csak az indoklás érdekesebb. A törvényjavaslat ugyanis azzal indokolja a kedvezményeket, hogy „a sport és a sportolás, a rendszeres sporttevékenység kiemelt jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
T. R. Itthon

Döntött a Kúria, közpénz a tao

A Kúria jogerősen is kimondta, hogy nyilvánosak azok a pénzek, amelyekkel a vállalkozások támogatják a sportegyesületeket, elsősorban az Orbán Viktor számára kedves labdarúgást.