szerző:
Szlavkovits Rita

Nagy erőkkel építi Garancsi István cége a Szeged-Csanádi Egyházmegye stadionját, miközben a klub, a Szeged 2011, Csongrád megye egyetlen NB-II-es csapataként, a bennmaradásért küzd.

Sorra kudarcot vall a meccseken a Szeged-Csanádi Egyházmegye klubja, pedig az NB-II ben focizó Szeged 2011-nél a megyében nincs rangosabb csapat. A tabellán hátulról a negyedikek, vasárnap a harmadik helyen lévő Békéscsabát kellene elverniük. Igaz, tavasszal fordulhat a kocka. Bele kellene húzni, mert nyárra elkészülhet a 8000 férőhelyes szuperstadion.

Ötéves vajúdás után elindult a Szeged-Csanádi Egyházmegye stadionjának építése. A 8000 férőhelyes stadiont az UEFA legmagasabb besorolásának megfelelően építik, maga az aréna az első ütemben készül el. Ezt követően jön a szolgáltatóhelyiségek, a meglévő szálló épületének felújítása is.

2012-ben a beruházást, amikor "csak" stadionról volt szó, hárommilliárd forint tao-pénzből tervezték felépíteni, akkor egy 6000 férőhelyes, később bővíthető lelátójú stadion szerepelt a tervekben, amelyet a meglévő, de lepukkant Etelka sori SZEOL-stadion helyére húztak volna fel. (Van még egy, a SZVSE pálya, de az is ugyanolyan lepukkant, mint a SZEOL-é)

A fordulat 2014 februárjában következett, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden bejelentette, hogy mégsem a Felső Tisza-parton, de nem is a másik lepukkant SZEOL-pályán, hanem a volt Napfény Kemping helyén épül fel a komplexum.

Innentől kezdve felgyorsultak az események. 2014 májusában kormányrendelet született arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy az új stadion építése. A tavaly novemberi Magyar Közlönyben pedig már az jelent meg, hogy változtak a tervek, a pénz pedig, amelyet immáron a kormány biztosít az építtető Szeged–Csanádi Egyházmegye számára, háromszorosára emelkedett.

Idén szeptemberben pedig már az derült ki, hogy a komplexumot a Market Építő Zrt. építheti fel, amiben már semmi meglepő nem volt. Garancsiról úgy ír a sajtó, mint a miniszterelnök baráti köréhez tartozó üzletember, de mint a Szeged–Csanádi Egyházmegye gazdasági tanácsának volt tagja a püspök számára sem idegen.

2014-ben a hvg.hu érdeklődésére, hogy hogyan került az üzletember az egyházmegye egyik testületébe, Kiss-Rigó László azt válaszolta, hogy a vállalkozót még 2006-os szegedi kinevezése előtt, Komárom-Esztergom megyében ismerte meg, amikor még a püspök ott látott el szolgálatot. (Akkoriban Garancsi az ottani takarékszövetkezet igazgatótanácsának is tagja volt, mielőtt megvásárolta volna a Videotont.) S minthogy megbízható, jó gazdasági szakembernek tartja Garancsit, aki becsületes, normális, hívő ember, felkérte a posztra – magyarázta három évvel ezelőtt a hvg.hu cikkében a püspök. Arra a kérdésére, hogy Garancsi István cége építi-e fel a szegedi stadiont, a megyés püspök azt válaszolta, hogy „ha van magyarországi építőipari cége, akkor akár...".

©


Tehát nem meglepő, hogy a Market Építő Zrt. nyerte el a Szeged–Csanádi Egyházmegye közbeszerzését, no meg persze már eleve a kiírás is olyan feltételeket szabott, amelyeket nem sok magyar cég tud produkálni: három éven át legalább nettó 9 milliárdos árbevétel, amiből 6,7 milliárd forintnak magasépítésből kell származnia. De feltétel még, hogy megfelelő referenciákkal kell rendelkeznie a cégnek, és hát melyik cégnek lenne elegendő megfelelő referenciája, mint a Market Építő Zrt.-nek.

Sose volt tiszta ügy a stadionépítés

Még 2008-ban, a szocialista önkormányzat idején a SZEVIÉP cégcsoport építette volna fel a szegedi stadiont a SZEOL-pályán. A cég a SZVSE-pályáért cserébe, amelynek helyére üzletközpontot épített volna, felhúzta volna a korszerű sportlétesítményt a SZEOL-pályán. 
Az akkor ellenzéki jobboldaliak megakadályozták a szerintük törvénytelen üzletet, még feljelentést is tettek hűtlen kezelés gyanújával. Végül nem lett stadion.

Azóta a SZEVIÉP csődbe ment, no meg büntetőeljárás is folyik a cég három vezetője ellen, igaz, nem stadionügyben. A foci pedig elköltözött Gyulára, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Grosics-akadémiájára. Azóta is ott edzenek, ott játsszák a meccseiket, mostanában nem túl fényesen.

Ideje volna rákapcsolni, mert aztán ki fog az új, drága stadionban focizni?

 

Szlavkovits Rita Itthon

Egy püspök és Orbán bizalmasa építhet új stadiont Szegednek

A sportcélra fordítható társaságiadó-kedvezményekből építene stadiont a Szeged-Csanádi egyházmegye. A Videoton FC tulajdonosa, Orbán Viktor bizalmasa is tagja az egyházmegye gazdasági tanácsának, és mivel Garancsi István újonnan vásárolt cége volt az FTC-stadion kivitelezője is, a Market Zrt. fel is építhetné Szegeden az új stadiont – még ha NB1-es csapata jelenleg nincs is a városnak.