szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor vejének egykori cége, az Elios Hódmezővásárhely közvilágítását is korszerűsítette. Lázár János volt a polgármester, amikor a megbízást elnyerték, de Lázár János állítja: nem tudta, kihez kötődik a cég.

Megérkeztek az iratok, soron kívül vizsgálja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentését a Pest Megyei Főügyészség. Ők döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást az Elios Zrt.-t érintő közbeszerzések ügyében – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

2012 februárjában mutatták be Hódmezővásárhelyen a 750 millió forintból, részben uniós forrásból korszerűsített közvilágítást. Az Elios történetében fontos szerepe volt ennek a beruházásnak, honlapjukon azt írják, hogy Európa eddigi legnagyobb közvilágítás-korszerűsítését végezték el Hódmezővásárhelyen.

Akkor Tiborcz Istvánnak is volt érdekeltsége a cégben, a közbeszerzést 2010 elején nyerték el, amikor Lázár János volt a polgármester. Volt két másik induló is, de őket kizárták.

Lázár Jánostól megkérdezték a Kormányinfón, tudott-e arról, hogy Tiborcz István a miniszterelnök lányának udvarol. Nem tudott róla.

Az Elios a hódmezővásárhelyi munkát már referenciaként használhatta a pályázatokon.

Múlt héten derült ki, hogy az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat talált a pályázatok körül, erről értesítették az Európai Bizottságot és a Legfőbb Ügyészséget. Utóbbi egy hete kapta meg az iratokat.

Fazekas Géza szóvivő elmondta: 2009 és 2014 közötti KEOP-pályázatokkal kapcsolatos iratokról van szó, ezeket érintette az OLAF vizsgálata, és az egyik ilyen pályázathoz kapcsolódik az OLAF igazságügyi ajánlása.

Az iratokat megvizsgálták és továbbították az illetékes ügyészségre, a Pest Megyei Főügyészségre. Ott annyit közöltek, hogy soron kívül foglalkoznak a jelentéssel.

A kormányszóvivő szerint az OLAF által kifogásolt pályázatok a Bajnai-kormány idején indultak.

Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha a teljes OLAF-jelentést nyilvánosságra hoznák ebben az ügyben is, ahogy a 4-es metróénál tették. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!