A glikol szó hangzott el a leggyakrabban a látogatók szájából még a Grüne Woche elnevezésű berlini élelmiszervásár...
A glikol szó hangzott el a leggyakrabban a látogatók szájából még a Grüne Woche elnevezésű berlini élelmiszervásár idei rendezvényén is az osztrák borok kiállításán. Pedig a hírhedt fagyállóbotránynak immár 19 esztendeje; 1985-ben pattant ki, hogy elsősorban az osztrák bortermelés legnagyobb hányadát adó Burgenlandban és Alsó-Ausztriában bizonyítottan mintegy 20 ezer hektoliter etilénglikolt kevertek a lőréhez. Így pancsoltak belőle minőségi bort, s értek el a 3,5 schillinges literenkénti árral szemben 15-20 schillingest. A kevert ital máj-, vese- és agykárosodást okozhatott volna, ám komoly megbetegedések szerencsére nem fordultak elő. Az 1985-ös skandalum után az export teljesen leállt, és csak 1995-ben érte el a tíz évvel korábbi mennyiséget.
A kistermelőkre épülő osztrák borgazdaságot rögvest drasztikusan megrendszabályozták. Még abban az évben a világ legszigorúbb bortörvényét fogadta el az osztrák parlament, precízen meghatározva a borkezelés, -tárolás, -kiszerelés, -forgalmazás összes teendőjét. Megerősítették a pincefelügyelők csapatát, és a kormány, a tartományok, valamint a kamarák közös költségére egy, az osztrák bor hírnevét helyreállító, illetve kivitelét segítő szervezetet hoztak létre, a Weinmarketing GmbH-t. Az azóta is tevékeny vállalkozás számtalan marketingfogással, nemzetközi konferenciák, borkostolók, kiállítások, pincelátogatások szervezésével érte el, hogy a nemzetközi köztudatba befészkelődött "osztrák glikol" fogalma ellenére évek óta növekszik Ausztria borexportja. A tudatos agrárpolitika anyagilag támogatja a szőlőterületek "parlagosítását", s mindenféle ösztönzőket talál ki a minőségi borok termelésére is. Mindezt sikerrel; a minőségi borok aránya a teljes bortermelésben 2003-ban már elérte a 72 százalékot. Hogy a "pancs helyett nemes bor" program az olykor-olykor ma is felbukkanó manipulálási kísérletek ellenére sikeresen folyik, annak is köszönhető, hogy a botrány éppen egy generációváltással esett egybe. A fiatalabb borászok pedig nagyobb fogékonyságot mutattak a korszerűbb, igényesebb eljárások iránt.
FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS