szerző:
hvg.hu

A Múzeum körút 7.-re luxuslakásokat tervezett egy cég, de az építésügyi hatóság visszavonta a már kiadott engedélyt. Most bíróságra mennek.

Bár tavasszal arról volt szó, hogy két újabb, tetőtéri szintet húznának Budapest egyik legismertebb műemlék lakóépületére, a Múzeum körút 7.-re, vagyis az Unger-házra, a fővárosi kormányhivatal V. kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya nem adta meg az építési engedélyt a tervekre – írja a Zoom.hu.

A kétemeletes, romantikus bérpalota Ybl Miklós tervei szerint készült el 1852-ben, az építtető pedig Unger Henrik volt, akinek nagyapja, Unger Benedek a 18. század közepén nyitott kovácsműhelyt az egykori pesti városfal tövében, majd a gyarapodó családi vagyont fiai előnyös házasságokkal tovább növelték. Az Astoria mellett, a Múzeum körút 7. szám alatt álló műemlék épület mára ikonikus látképe lett a pesti belvárosnak, az eredeti fakockákat rejtő belső udvar pedig átjáróként is funkcionál a körúttal párhuzamos Magyar utcába.

Az épület állapota viszont jelentősen leromlott, a ház pedig 2014-ben az ICOMOS-tól (az UNESCO műemlékvédelmi szervezetétől) citromdíjat kapott „a legeredményesebb műemlék-elhanyagolás” miatt. A lakók a tetőtér-beépítéstől remélték a problémák megszűnését, a beruházó a tervezett tíz luxuslakás kialakításáért cserébe ugyanis a pincétől a padlásig felújította volna az épületet, a tervek szerint pedig az épületre húzott plusz szintekből szinte semmi nem látszott volna sem az utcafrontról, sem a belső udvarból.

A beruházást tervező cég, az EHB Unger-ház Kft. ügyvezetője, Popescu Balázs a Zoom.hu-nak elmondta, először megkapták az építési engedélyt, majd a másodfokú építésügyi hatóság felügyeleti eljárást indított azzal kapcsolatban és szerinte annak ellenére vonták vissza az engedélyt, hogy az erről szóló határozat meghozatalakor azt már jogszerűen nem is lehetett volna megtenni. Popescu szerint bár szerették volna bemutatni a terveket és tisztázni a félreértéseket, őket végig kihagyták a folyamatból, ezért bíróságon támadják meg a határozatot, amelyet szerintük jogszabályellenesen hoztak meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!