szerző:
hvg.hu

Titokban, engedély nélkül építkezik a természetvédelmi övezetben található szigligeti nyaralója alatt Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester - BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő - tanácsadója - állítják szemtanúk a hvg.hu-nak. Videó.

A helyszín: Szigliget, a Vár-hegy lábánál. Néhány száz méterre feljebb, a domboldalon található Mesterházy Ernő nádfedeles nyaralója. Az üzletember - aki egyben Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója - jelenleg a BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban ül. A rendőrök szerint szándékosan rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek.

Letartóztatása a szigligetiek körében is beszédtéma, a helyiek, ha látásból is, de ismerik. Sőt, a hvg.hu riportereinek Mesterházy közvetlen szomszédjai azt is elárulták: a férfi kilenc éve titokban, engedély nélkül építkezik a természeti övezetben található szigligeti nyaralója alatt. Azért, hogy az építkezés zavartalanul folyhasson, az üzletember a szomszédok házát is felvásárolta.

A környékbeliek azt állítják, a föld alatti építkezésen nem helyi munkások dolgoztak, a sittet pedig viszonylag gyorsan, teherautókkal szállították el. Nem tudni, hogy a nyaraló alatt a domb belsejéből hány köbméteres területet vájatott ki Mesterházy, de szemtanúk szerint a föld alatt több nagy helyiség is található, van olyan, amelyikben állítólag egy fürdő van. Szemtanúk szerint a nyaralóban többször megfordult már Demszky Gábor is.

Riportereink a területileg illetékes tapolcai önkormányzatnál is érdeklődtek arról, a hivatalnak van-e tudomása arról, hogy a természetvédelmi övezetben engedély nélküli építkezés zajlott/zajlik, de erről felvilágosítást nem kaptunk. Az építkezés tényét azonban több, egymástól független forrás is megerősítette.

Szigliget a Balaton különlegesen szép területének számít. Egyik fő nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, számos felújított kúria, az Avasi templom és a régen a Balaton szigetét képező 230 méter magas vulkanikus hegy tetején álló szigligeti vár maradványai.

Az origo egyik korábbi cikke szerint Mesterházy Ernő jó kapcsolatokat ápol a Fidesz egykori gazdasági szakértőjével, Simicska Lajossal, akinek szintén Szigligeten van nyaralója. Egy blogban pedig arról olvashatunk, hogy a tanácsadó nyaralójának kertjében egy pálmafa is van, s azért, hogy az egzotikus növény télen is bírja a hideget, a kertbe állítólag kivezették a padlófűtést. Hogy ez valóban így van-e, nem tudni. De ha a kert alá fúrt föld alatti építményben fürdőt üzemeltetnek, valószínűleg kerti padlófűtésre nincs szükség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!