Schmitt-botrány: lemond a Semmelweis Egyetem rektora

2012. április 01., vasárnap, 16:30 • Utolsó frissítés: 2012. április 01., vasárnap, 21:36
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Távozik posztjáról a Semmelweis Egyetem rektora. Ezt maga Tulassay Tivadar jelentette be egy vasárnapi háttérbeszélgetésen. A rektor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vele szembeni bizalomvesztésével indokolja távozását, egyben kijelentette: etikailag, szakmailag és jogilag is magáénak érzi és támogatja az egyetem szenátusának Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonásáról szóló döntését.

A rektor döntése indoklásakent elmondta: Schmitt Pál plágiumügyének kezelése során a SE-t fenntartó Nefmi részéről bizalmatlanságot észlelt a személye iránt, ezért hétfőn Rethelyi Miklós miniszternek levélben jelenti be döntését.

A személyével szembeni bizalmatlanságról Tulassay Tivadar azt mondta: Réthelyi Miklóssal már az egyetem tényfeltáró bizottságának működése során közölte, hogy a bizottság jelentését állásfoglalást kérve meg fogja küldeni neki, a miniszter ennek ellenére felbontatlanul küldte vissza a jelentést a rektori hivatalba.

Tulassay Tivadar

Fotó:

A Nefmi az ügy során végig magára hagyta az egyetemet, amit Tulassay a személye és az intézmény iránt megnyilvánuló bizalmatlanságként értékelt, ezért hétfőn távozik posztjáról, az intézményt pedig a Schmitt doktori címének visszavonásáról is döntő szenátusi ülésen július elsejei hatállyal rektorrá választott Szél Ágoston eddigi rektorhelyettes fogja vezetni.

Egyedül, mint az ujjam

Az egyetem ennek az ügynek a kezelésében egyedül volt, mint az ujjam – mondta újságírók előtt a rektor vasárnap délután.

Az egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését Tulassay Tivadar hétfőn ismerte meg, és kedden reggel Réthelyi Miklóst is tájékoztatni kívánta a jelentés elkészültéről, a miniszter titkárságán azonban Réthelyi Miklós elfoglaltsága miatt nem járt sikerrel.

Amikor a jelentést Réthelyi felbontatlanul visszaküldte, azt mérlegelte, hogy zuhan-e tovább az egyetem – Schmitt Pál plágiumügye miatt amúgy is megtépázott – presztízse. Emlékeztetett arra, hogy az Economist úgy írt Schmitt csalásáról és a tényfeltáró bizottság munkájáról, hogy az egyetem „egy egér bátorságával” nyúl a kérdéshez.

A plágiumbotrány kronológiája
 • Január 11.: a hvg.hu kirobbantotta Schmitt Pál plágiumügyét: az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev korábbi munkájával.
 • Január 18.: Schmitt Pál első reagálásában visszautasította a vádakat.
 • Január 19.: a hvg.hu kiderítette, egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is átvett 17 oldalt Schmitt Pál.
 • Március 6.: a hvg.hu újabb átvett oldalakat talált a disszertációban, megállapítottuk, hogy a 225 oldalas mű 94,6 százaléka más munkák átvétele.
 • Március 27.: a tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben megállapítja ugyan a plágiumot, de a felelősséget az egyetemre hárítja.
 • Március 28.: Schmitt Szöulban azt nyilatkozta, nem mond le.
 • Március 28.: nyilvánosságra került a tényfeltáró bizottság egyik tagjának különvéleménye.
 • Március 29..: az Index olvasói segítségével a Nők szerepe a sportban című fejezethez újabb átvett forrásokat azonosított.
 • Március 29.: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának javaslatára elveszi a szenátus Schmitt Pál doktori címét.
 • Március 30.: Orbán Viktor rádióinterjújában a köztársasági elnöknek az Alaptörvényben foglalt személyes sérthetetlenségére hivatkozott.
 • Március 30.: Schmitt Pál a köztévének adott interjújában bejelentette: nem mond le, és PhD fokozatot szerez.
 • Március 31.: A Fidesz egy nappal később szólalt meg, közleményükben ugyanazt mondják, mint Orbán: az államfő sérthetetlen.
 • Április 1.: Schmitt Pál a Kossuth Rádiónak is interjút adott, megismételve: „Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta.”
 • Április 1.: A Semmelweis Egyetem rektora lemondott rektori tisztségéről, távozását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vele szembeni bizalomvesztésével indokolva.

Tulassay szerint az egyetem doktori tanácsa és a szenátus az egyetlen helyes döntést hozta, nem csupán etikai, de gyakorlati szempontból is. Az intézménynek évi 7 milliárd forint bevétele van fizetős külföldi hallgatókból, az ő bizalmuk megtartása stratégiai kérdés az egyetem számára. „Így is óriási a renoméveszteség, de a doktori tanács és a szenátus legalább kármentést tudott végezni” – szögezte le a rektor, egyértelművé téve: a maga részéről mindkét döntéssel azonosul.

A döntési folyamat során azonban Réthelyi Miklós miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár részéről a személyével kapcsolatban olyan „gyökeres bizalomvesztést” érzékelt Tulassay, ami szerinte a továbbiakban kárt okoz az általa kilenc éve vezetett egyetemnek. Ezért célszerűnek tartja hétfőn átadni az egyetem vezetését Szél Ágostonnak, a csütörtöki szenátusi ülésen július elsejei hatállyal megválasztott rektornak.

Fotó:

Előzmények

A Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsának indítványára az egyetem szenátusa csütörtökön megvonta a köztársasági elnöktől a doktori címet. Orbán Viktor még a szenátusi döntés előtt azt mondta a Petőfi Népe című újságnak: „a magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam”. Ugyanezt ismételte meg a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Mint mondta, senki más nem dönthet a lemondásról, csak Schmitt Pál.

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. Megállapítottuk, hogy Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele. Azóta az Index olvasói a megmaradt oldalakból többet azonosítottak más, külföldi szerzők műveiből.

A Schmitt Pál plágiumbotrányához kapcsolódó anyagaink itt olvashatók.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
249 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 2., 22:24 Simon Patrik

Ez egyszerűen csak... szomorú :/

2012. április 2., 20:59 Faludi H Ferenc

Nincs véleményem.Már túl vagyunk azon a határon, ahol lehetne.

2012. április 2., 20:14 ggergo

Plagi bacsi lemond a jövöevi fizeteseröl, ahogy hallottam. De sajnos egy forditoi iroda javara. Kölnben van egy sportmuzeum, melynek könyvtaraban van egy nemet nyelvü phd, avval a cimmel, h a zöld gondolat törtenete az olimpiai mozgalommal. A dolgozatot en elloptam, arajanlatokat kerek!

2012. április 2., 17:40 szelaci

Itt az ideje megvizsgálni az összes foxi-maxis, maszopos, káderes kedvezményezett és támogatott doktorátusok jogosságát. A Parlamentben csak doktorok dőzsölnek és lopják a napot. Beszélni sem tudnk, csak röfögnek, böfögnek, öklendeznek és a klasszikus mondataik mindig így kezdődnek: "Hát szerintem úgy gondolom, hogy tulajdonképpen őt kellene megkérdezni."

2012. április 2., 15:14 alex

Az egyetemek és az általuk adományozott címek és fokozatok értékelésére javaslom a “Schmittfaktor” bevezetését az “Impaktfaktor” ellentételeként. Míg az ismert impaktfaktor a tudományos munka idézettségét jellemzi, a Schmittfaktor az idézetlenséget( idétlenséget??) hivatott jellemezni, melynek egysége a “smitt”.
Egy adott munka akkor egy Schmittfaktoros ( 1 smittes) , ha saját eredményként annyi százalékban tartalmaz másoktól másolt eredményt a forrás pontos idézése nélkul (természetesen tekintet nélkul a forrásmunka nyelvére és keletkezési helyére), amennyit az emlékezetes Tényfeltáró bizottság Schmitt Pál kisdoktori dolgozatánál állapított meg. (Egy rendes egyetemen a 0,1 smittes munkát már a témavezeto is biztos visszadobja, és a bírálóbizottság tagjai minden milismittre nagyon érzékenyek)
Az adott egyetem által adományozott címek és fokozatok annyi smittesek, amennyivel még valakinek azt sikerult megkapnia (sikerult rajta átsmittelni).
Az egyetem Schmittfaktora az a maximális smitt érték, amivel ezen az egyetemen még valamilyen címhez vagy fokozathoz lehet jutni (azaz az egyetemen átsmittelni).
Az egyetemeket a Schmittfaktor szerint rangsorolni elsosorban a tényfeltáró ujságírók dolga.
egy egyetemi tanár

További 244 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Schmitt-botrány: lemond a Semmelweis Egyetem rektora
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X