szerző:
hvg.hu

Nyílt levelet írt Borókai Gábor Heti Válasz-főszerkesztőnek a hetilapban Jelenits István piarista szerzetes, volt tartományfőnök, amelyben Borókai egy áprilisi, a német megszállási emlékművel kapcsolatos írására reagál.

Jelenits István Széchenyi-díjas és Corvin-láncos piarista szerzetes a Heti Válaszban megjelent, Borókai Gábor főszerkesztőnek címzett nyílt levelében azt írja, a német megszállási emlékmű felirata ("A II. világháború áldozatainak emlékére") és alakjai sem fejezik ki azt, amit a kormányzat neki tulajdonítani szeretne, vagyis hogy Magyarország 1944. március 19-én a megszállással elvesztette szuverenitását.

Mint ismert, Orbán Viktor korábban Dávid Katalin művészettörténésznek azt írta, "a műalkotás erkölcsi szempontból, gesztusrendszerének történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan", a miniszterelnök azt írta, a birodalmi sas szerinte a németeket szimbolizálja, az angyal Magyarországgal azonosítása pedig hamar teret nyert, ő maga az ártatlan áldozatokat azonosítja az angyal alakjával, ezért a művész angyal melletti döntését is értékesnek tartja.

©

Jelenits rámutat, az emlékművön "Gábriel arkangyalnak" szánt alakról az egyszeri járókelőnek nem fog eszébe jutni, hogy köze lenne a magyarokhoz, mert bár Borókai ezzel kapcsolatos vezércikke szerint Gábriel arkangyal közbenjárására kapta Szent István a koronát, a korabeli legendák erre nem tesznek utalást. Az emlékművön megjelenő birodalmi sasról a szerzetes azt írja, az nem csak Németországra utalhat.

"Ön azt panaszolja, hogy a kritikusok szerint 'a szobortervből árad a ravaszság'. Én inkább attól tartok – így látatlanban –, hogy semmi sem 'árad' belőle, s ez talán még nagyobb hiba" – írja Jelenits István Borókainak hozzátéve, hogy az ország szuverenitásának elvesztését szerinte nem lehetne szobrokkal kifejezni, legfeljebb egy nonfiguratív alkotásra rá lehetne írni.

"A városok nem föltétlenül arra valók, hogy szobraikat fél évszázadonként kisöprögessük és újakkal helyettesítsük. Egy-egy új eszme propagálhatná a reklámjaival, falragaszaival a mondanivalóit" – javasolja Jelenits, aki azt írja, "egy nemzet történelmi tudatának formálására nem szobrok, hanem jól megírt tankönyvek valók".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!