szerző:
MTI

Ha képesek felkelni ebben az országos esős időben, a következő ígéretes, központi programok várnak Önökre az állam szervezésében.

Országszerte egyházi, illetve családi programokkal kísért önkormányzati rendezvényeket tartanak ma, az augusztus 20-ai állami ünnepen. Az államalapításra emlékező központi ünnepségek, mint mindig, most is a fővárosban lesznek. Hogy is lehetne máshogy: délelőtt zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődik az állami ünnepség, amelyet délután a Szent István-bazilika előtt tartandó ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet követ, este pedig a tűzijáték zárja a napot - adja hírül az MTI.

Az időkép mai előrejelzése fehős, elszórtan esős időt mond, előfordulhatnak zivatarok is.

Aki nagyon siet, reggel fél kilenckor, a fővárosi Kossuth téren Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával és tisztavatással még elcsípheti az ünnepi rendezvények legelejét. A zászlófelvonás előtt katonai bemutatókkal és zenével várják az érdeklődőket a Parlament előtti térre. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője után a honvédtisztjelöltek leteszik esküjüket, majd Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet. A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet 11 órakor adja át a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök. Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A szertartás a 18 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul. A nemzeti ünnep alkalmából a Parlamentben 10-től 16 óráig nyílt napot tartanak (nincs is jobb annál, mint gyerekkel eltévedni az Országházban).

A központi rendezvények az este kilenc órakor kezdődő tűzijátékkal zárulnak, melyekről lapunk rendhagyó módon készül beszámolni.

Számos vidéki és a határon túli magyarlakta településen tartanak családi programokkal kísért megyei és települési önkormányzati ünnepséget, ökumenikus istentiszteletet, szentmisét, tűzijátékot. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos hagyományőrző programokat rendez.

Tudta-e?

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!