szerző:
hvg.hu

Jó hírnév sérelmére hivatkozva perelt be egy gyulai fideszes egy Együtt-politikust, a bíróság azonban teljes egészében elutasította a keresetet.

A Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke nem sértette meg Galbács Mihály jó hírnévhez való jogát, amikor az előző pártrendszer erőszakszervezetéhez tartozó, később fideszessé lett politikusnak nevezte őt – ezt az Együtt sajtóosztálya közölte.

Az Együtt-politikus Bod Tamás és a fideszes Galbács Mihály tavaly márciusban egy gyulai képviselő-testületi ülésen vitázott össze az önkormányzat átláthatóságáról szóló rendeletterveztet kapcsán – áll a közleményben, eszerint Galbács azt mondta Bodnak, hogy nem lenne erkölcsi joga a testületben ülni, mire Bod azzal vágott vissza, hogy "egy, az előző pártrendszer erőszakszervezetéhez tartozó, később fideszessé lett politikusnak nincs joga erkölcsi bírálatomra".

A korábban alpolgármester Galbács beperelte Bodot, az első fokú ítélet teljes egészsében elutasította a keresetet, ezt most a Szegedi Ítélőtábla is helybenhagyta, s kimondta, az ellenzéki politikus nem sértette meg Galbács jó hírnévhez való jogát, és a teljes perköltség és bírósági illeték megfizetésére kötelezte az ítélőtábla a gyulai fideszes politikust. Kimondták azt is a közlemény szerint, hogy a politikai viták rendezésének nem a bíróság a színtere.
 
A másodfokú, jogerős ítéletben azt mondta ki a bíróság, hogy a politikai szereplők politikai múltja nem magánügy, és komoly politikai pálfordulásnak tekinthető, ha valaki a rendszerváltás előtt az MSZMP munkahelyi vezetésében vett részt, majd később fideszes politikus lett, és ez bizonyos kérdésekben és helyzetekben politikusi hitelességét is megkérdőjelezheti.

Bod szerint a magát „elkötelezett jobboldali gondolkodású politikusnak” nevező Galbács 1966 óta a KISZ, 1976-tól pedig megszűnéséig az MSZMP tagja volt, egyben munkahelyén a párt káder-utánpótlási csoportvezetője is volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!