szerző:
hvg.hu

Február 13-án a Kossuth téri demonstráción a nyelviskolák is részt fognak venni, a kormány oktatáspolitikája ugyanis rájuk is hatással volt – jelentette be a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerdán.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) is csatlakozik az oktatás megújítását követelő pedagógusokhoz – közölte a szervezet szerdán. A NYESZE a közoktatás rendszerszintű problémáinak megoldása mellett a felnőtt nyelvoktatás területén tapasztalható állapotok azonnali javítását is sürgeti, ezért ők is részt vesznek a február 13-i országos demonstráción.

Az egyesület közleményében emlékeztet arra, hogy a Parlament 2013-ban egy "titkos minisztériumi szobákban szövegezett, minden érdemi szakmai egyeztetés nélkülöző" felnőttképzési törvényt fogadott el a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésére, ekkor a NYESZE számtalan törvénymódosító indítványát válaszra sem méltatták.

Az egyesület szerint a jogszabály az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatás működését európai léptékekhez mérten súlyosan központosítja, túlszabályozza, ugyanakkor minőségi és számszerűsíthető eredményeket nem tud felmutatni, ezt már a legfrissebb EUROSTAT-felmérések is bizonyítják. Az Európai Uniós országok közül ugyanis Magyarországon a legalacsonyabb a keresőképes felnőtt lakosság idegen nyelvtudása, a magyarok több mint kétharmada nem beszél angolul.

©

A NYESZE szerint az elmúlt évtized kormányainak munkája módszeresen tönkretette a hazai felnőtt nyelvoktatást, megszüntették a nyelvtanulást ösztönző személyi jövedelemadó kedvezményt, a szakképzési hozzájárulást és a béren kívüli juttatásokat. Az elmúlt két évben a túl szigorú törvénynek köszönhetően egyre növekszik a feketegazdaságban megjelenő nyelviskolák aránya, melytől a nyelvtanulók kiszolgáltatottsága erősödik.

A NYESZE ezért végre valódi párbeszédet követel arról, hogyan lehet növelni az Európában elvárható szintre az idegen nyelvet tudó magyarok számát, hogyan lehet javítani a nyelvoktatás minőségét és hogyan csökkenthetők a felesleges bürokratikus terhek.

"Követeléseink támogatása érdekében mi is ott leszünk február 13-án az országos demonstráción, és a csatlakozásra bíztatunk minden nyelvtanulót, nyelvtanárt, a nyelvtudás fontosságának ügyével szimpatizálót" – írják.

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium közoktatással kapcsolatos november végi leveléhez, illetve a Teleki Blanka Gimnázium 16 pontjához már közel 30 ezren csatlakoztak, szerdán délután pedig Miskolcon pedagógusok fognak tüntetni. A február 13-i országos demonstrációt a Kossuth térre a Pedagógusok Szakszervezete szervezi.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!