szerző:
hvg.hu

Nagyszabású raktárépítés kezdődik az óbudai Kiscelli Múzeum alatt, hogy helyet csináljanak a Várból száműzendő műkincseknek.

Több méter mélyen, a hegy gyomrában alakítják ki a Kiscelli-kastély udvara alatt azt a raktárt, ahol a későbbiekben a Budapesti Történeti Múzeumból származó műkincseket elhelyezhetik. A Budai Vár kormányzati negyeddé alakítása miatt ugyanis mennie kell nem csak az Országos Széchényi Könyvtár könyv-, illetve folyóirat-állományának, de a Történeti Múzeum várpalotában őrzött gyűjteményének is.

Az állomány három fontos csoportból tevődik össze: régészeti leletekből, a várostörténet tárgyi anyagából és képzőművészeti alkotásokból. A  múzeum több egységből áll: a Várban kialakított kiállítóhelyen például a középkori várpalota feltárt maradványai is láthatók. A Kiscelli-kastélyt szintén a múzeum használja, így adódott, hogy a raktározási gondokat ott oldják meg. Ehhez jelentős költségekkel járó építészeti beavatkozásra lesz szükség, mivel a sziklás hegycsúcs alatt homokréteg húzódik, így komoly statikai megerősítés szükséges.

A kastély helyén egyébként egykor trinitárius kolostor állt; 1941 óta múzeum. Az  épületegyüttes súlyos sérüléseket szenvedett Budapest II. világháborús ostromakor, ennek nyomai máig jól láthatók. Kevés olyan középület van, amely hét évtized elteltével is ennyire magán viseli a háborúk nyomát. Az épület rendbetételét azonban a rendszerváltás utáni kormányok egyike sem viselte a szívén, jóllehet annak a költsége nem sokkal lenne több, mint amibe például a föld alá tervezett raktárbővítés kerül.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!