szerző:
hvg.hu

Béremelést követel 15 sebész a győri kórházban: ügyvédi letétbe helyezték felmondásukat arra az esetre, ha március 31-ig nem sikerül tárgyalóasztalhoz ülni a kórházvezetéssel és megállapodni a mindenki számára kielégítő emelésről.

Tizenöt sebész ügyvédi letétbe helyezte felmondását a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, mert elakadtak a béremelésükről folytatott tárgyalások – értesült az Index.

A sebészek visszavonják felmondásukat, amennyiben a tárgyalások folytatódnak, és március 31-ig kompromisszumos megoldás születik. Amikor az érintett orvosok januárban fizetésemelést igényeltek, azt a választ kapták, hogy kérésüket teljesíteni a kórháznak nem áll módjában, tárgyalásokra pedig nincs lehetőség.

Képünk illusztráció
©

A sebészek közölték: bérigényüket a kórház vezetése sem tartja eltúlzottnak, hiszen a növelt fizetések is alatta maradnának az EU-t és a környező országokat jellemző átlag sebészbérnek, de még a régiós béreknek is. De a kórház az elmúlt években többször arra kényszerült, hogy egyes osztályok bérigényeit önállóan kezelje, és kompromisszumos megoldásokat kötött a béremelésekről annak érdekében, hogy elkerülje a felmondásokat és fenntartsa az intézmény működőképességét.

A sebészek a kórházvezetésnek azt írták, ők nem szeretnék veszélyeztetni a betegellátást, amíg az intézmény vezetősége valóban arra törekszik, hogy megtalálja a mindenki számára legjobb megoldást.

Már januárban elterjedt a hír, hogy a sebészek felmondanak, de mint kiderült, csak elkeseredett levelet küldtek decemberben a kórházvezetésnek (akkor még 16 sebészről volt szó). A levélben túlterheltségükről számoltak be, ugyanis a sebészek regionálisan nem csak a baleseti és idegsebészeti, hanem az általános sebészeti ellátást is el kell végezzék.

A kórház orvosigazgatója korábban nyilatkozott az ügyben: mint mondta, a sebészek ugyanazt a bért szeretnék megkapni, mint a kórházi centrum kiemelt osztályain dolgozók, ám ha a sebészek ügyeleti pénze növekedne, minden ügyelő orvosnál növelni kellene az összeget, amire viszont nincs pénz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!