szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: elborították az országot (és az internetet) a kockás inges tanárok, diákok, szülők, szimpatizánsok; Tarlós István elszántan küzdve válaszolgatott azért, hogy ne kelljen válaszolnia; egy jelkép kissé megroggyant; az angliai egyetemre készülő diákok szülei aggódva figyeltek Brüsszelre; kiderült, hogy a főnöknek igaza van, ha letilt a Facebookról. A hét utolsó munkanapja öt tételben.

- Ha az oktatási kormányzat húzásai ellen tiltakozók szerettek volna egy igazi jelképet a mozgalmuknak, nehezen találtak volna olyat, ami úgy bevált volna, mint az, amit Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár kínált nekik a bírálókat bíráló nyilatkozatában: a kockás inget. Pénteken kiteljesedett az e jelben zajló mozgalom: országszerte kockás ingbe öltözött pedagógusok, diákok, szülők és szimpatizánsok pózoltak egy fotó erejéig, így fejezve ki a változást követelők melletti kiállásukat. Sőt, roskadozott a kerítés a fehér virágoktól a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumnál is, ahol délután tüntetők jelezték ezzel, hogy támogatják az iskola igazgatóját, akit nyilvános tiltakozása miatt elővett az iskolafenntartó Klik.

- Tarlós István is elkezdett „habonyárpádozni”, igaz, ő arról beszélt, hogy Orbán Viktor bizalmasa „jószolgálati feladatot” próbált ellátni a Városházán. Amikor azonban elkezdtük faggatni arról, hogy tulajdonképpen miként is kell ezt értelmezni, miért pont Habony véleménye érdekelte az agglomerációs közlekedésről, a főpolgármester elkezdett nagyon fura válaszokat adni, amelyeknek egyetlen lényegük volt: csak válaszolni ne kelljen. Közben azért kiderült az is, hogy Habony Árpád és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója közé nem tud éket verni sem a képkölcsönzés, sem az ingyenes terembérlés okozta botrány, ők kitartóan egy helyen mulatnak.

- A kelet-közép-európai rendszerváltások egyik jelképe ingott meg csöppet, amikor Lech Walesa volt lengyel elnök elismerte: annak idején, még 1989 előtt „hibát követett el”, de „nem olyan jellegűt”. Ezzel reagált az utóbbi napokban ismét felemlegetett vádakra, amelyek szerint Bolek fedőnéven a a kommunista állambiztonsági szervek titkos ügynöke volt. A Szolidaritás mozgalom egykori vezetője az ügynökmúltat tagadta, de utalt a „hibára”, amelyről azonban egy „tettesnek” adott ígéret miatt állítólag nem beszélhet.

- Több okból is kulcsfontosságú nekünk, magyaroknak is a Brüsszelben zajló EU-csúcs. Egyfelől napirenden van a menekültkvóták kérdése, amelyben Orbán Viktor lényegében az összes nagyobb uniós taggal szembemegy, másrészt döntő momentum ez a britek esetleges kilépése szempontjából is. Akármi lesz a döntés az utóbbiról, az lényegesen befolyásolhatja mindazon magyarok életét, akik már Angliában dolgoznak, vagy oda készülnek – akár csak tanulni.

- Szokott facebookozni a munkahelyén, esetleg küld el onnan olykor magánleveleket is? Akkor jobb, ha tudja: ha munkáltatója ezt megtiltja, ezt zokszó nélkül tűrnie kell. Sőt, még nyomkövetőt is tehetnek a céges autójára.

- Ezek voltak tehát a nap hírei. Ha szeretné tesztelni, mennyire emlékszik az egész hét eseményeire, töltse ki kvízünket.

Ha pedig a nap képére kíváncsi, az nem lehet más, mint a kockás inges kiállás:

©

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!