szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 70 éves Széchenyi díjas esztéta, Radnóti Sándor, egykori Lukács György tanítvány a Fidesz „konzervativizmusáról”, elitcseréről, a NER-ről és az ellenzékről is beszélt a vs.hu-nak adott interjúban.

A választásokat egyelőre nem fenyegeti veszély, de minden más tekintetben az alkotmányos jogállam felborult. Mivel a jogokat fokozatosan vonták meg, ezért a dolog észrevétlen maradt, az ellenzék pedig belesimult a NER-be, mondta születésnapi interjújában a 70 éves Radnóti Sándor a vs.hu-nak.

A Széchenyi-díjas esztéta, az ELTE professzora a civilektől várja, hogy felforgassa a világot, ha az ellenzék nem talál magára – a NER ugyanis recseg-ropog, és ezt nem lehet nem észrevenni.

Radnóti szerint a Fidesz olyan képződmény volt, amely gyűjtőpártként konzervatív meggyőződésű embereket is magához akart vonni, olyanokat, akiket sok sérelem ért a Rákosi- és Kádár-korszakban vagy az utána következő időben.

"Itt nincs konzervatív hang"

De azt már nem érti, ma hogyan lehet olyan konzervatív, aki rokonszenvezik a Fidesszel és Orbán Viktorral. „Itt egyáltalán nincs már konzervatív hang.”, mondta. Radnóti szerint ma semmivel sem kevésbé szélsőjobboldali párt a Fidesz, mint a Jobbik. Orbán Viktor pedig március 15-én „virtigli náci beszédet tartott.”

Radnóti a beszélgetésben részletesen beszélt arról, hogy létrejött a Fidesz nagy terve, az elitcsere. Benne a Magyar Művészeti Akadémiával, amely egy „tökéletesen komolytalan baráti kompánia”, melynek akadémikusi listáját végignézve „az emberek több mint 80 százalékának a nevét sem ismerem”, pedig több mint ötven éve foglalkozik magyar kultúrával. És „csak szembe kellett volna jönniük, ha jelentős dolog fűződne a nevükhöz.”

Elitcsere mindenütt

Az anyagilag jól eleresztett MMA magához vonz majd tehetséges fiatalokat, miközben a kétszáz éves Magyar Tudományos Akadémia komoly finanszírozási problémákkal küzd, aminek egyebek mellett a Lukács-emlékhely (a világhírű filozófus lakása érintetlen dolgozószobájával) is áldozatául eshet. Hasonló logikával működik a 150 millióval kistafírozott íróprogram, ami nagyobb keretösszeg, mint amivel összesen támogatják a fiatal írókat.

Radnóti szerint Orbánék egyrészt arra játszanak, hogy mindazokat, akik a kezükben vannak, egzisztenciális és gazdasági alapon megfélemlítsenek, akik pedig nincsenek a kezükben, azokat eljelentéktelenítsék, marginalizálják.   Azoknak a médiák is a hatókörét lecsökkentik, melyekben még lehet szabadon beszélni. A nagy elitcsere pedig a gazdaságon is átfut a trafikoktól a földekig.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!