Szalai Anna
Szalai Anna
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Népszavazást kezdeményeznek a III. kerületi ellenzéki önkormányzati képviselők a Római-partra tervezett gát ügyében.

Az Együtt, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd önkormányzati képviselői szerint Óbuda-Békásmegyer polgárainak kell dönteni a műszakilag lehetséges nyomvonalak közül

A múlt hét hétfői lakossági fórumon a kezdeményezők szerint egyértelműen kiderült, hogy műszakilag mind a két nyomvonal megvalósítható. A helyi lakosok pedig érdemben véleményt akarnak nyilvánítani a kérdésben. A III. kerületi képviselőtestület valamennyi ellenzéki képviselője pártok felett álló ügynek tekinti a kérdést és közösen kezdeményez helyi népszavazást.

Béres András (Párbeszéd), Burján Ferenc (LMP), Czeglédy Gergő (MSZP), Mihalik Zoltán (Együtt), Őri László (MSZP), Simonka Csaba (MSZP) és Szanyó Miklós (Jobbik) Óbuda-Békásmegyer képviselőtestületének tagjai népszavazást kezdeményezünk a Római-parti gát nyomvonaláról, az alábbi kérdéssel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete oly módon alkossa meg a kerület településképi rendeletét és építési szabályozását, hogy a Csillaghegyi-öblözet védelme kapcsán a Duna főmedre mentén csak a Nánási út és a Királyok útja nyomvonala mentén legyen építhető elsőrendű árvízvédelmi védmű?"

A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme évtizedek óta megoldatlan kérdés az Óbuda-békásmegyeriek számára. A folyamatosan meg-megálló, majd újrainduló tervezési folyamat 2012 óta tart. Ennek fontos állomása volt az egy hete tartott lakossági fórum a Békásmegyeri Közösségi Házban, ahol a fővárosi önkormányzat által megbízott mérnökök kijelentették: műszakilag mind közvetlenül a Duna-parton, mind a Nánási út és a Királyok útja nyomvonalán megépíthető az árvízvédelmi szabályoknak megfelelő védmű.

Az árvízvédelem, így a Csillaghegyi-öblözet védelmét szolgáló létesítmények a főváros feladat- és hatásköréhez tartoznak, de a III. kerületi önkormányzat a még megalkotandó településképi rendeletével és a területre vonatkozó szabályozási tervével meg tudja határozni a nyomvonalat, így ezzel kapcsolatban lehetséges helyi, kerületi népszavazás kiírása.

Az ellenzéki kezdeményezésből akkor lesz népszavazás, ha ezt a képviselő-testület többsége is megszavazza. A politikusok azonban bíznak abban, hogy a Budapest III. Kerületi Választási Bizottság, Bús Balázs polgármester és a Fidesz képviselői is támogatni fogják a kezdeményezést, mivel korábban Tarlós István főpolgármester is pozitívan nyilatkozott a kérdésben tartandó helyi népszavazásról.

Abban is bíznak, hogy a népszavazás ki fogja kényszeríteni a III. kerületi lakosság tisztességes tájékoztatását és a normális hangvételű vitát az egyes nyomvonalakkal, műszaki megoldásokkal kapcsolatos előnyökről és hátrányokról, ide értve a kockázatokat is.

Az ellenzéki képviselők szerint – a lakossági fórumon Szeneczey Balász főpolgármester-helyettestől elhangzott ígéret ellenére – a gát tervei, illetve a tervezői szerződés továbbra sem érhetőek el, így ezek teljes terjedelmű, haladéktalan közzétételét kérik a főpolgármestertől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!