szerző:
hvg.hu

Online bérbeadó rendszer indítása, együttműködés szociális lakásügynökségekkel, a munkáért költözni hajlandók támogatása - a Momentum Mozgalom öt víziója közül pénteken a lakhatásra vonatkozót hozta nyilvánosságra.

A Momentum Mozgalom elsősorban a lakhatási szegénységgel küzdők megsegítésére koncentrálna. A lakáspiacon szerintük nem a lakások mennyiségével, hanem azok minőségével, elérhetőségével és megfizethetőségével van gond. A mostaninál jelentősen magasabb összegű lakásfenntartási támogatás bevezetése segítene megelőzni a lakhatás elvesztését – vélik. Minden településen hozzáférhető adósságkezelési szolgáltatást vezetnénk be, amellyel szerintük megakadályozható lenne, hogy családok, gyerekek kerüljenek utcára.

A hajléktalanság megelőzésére és felszámolására kiemelten figyelnének, és arra törekednének, hogy a hajléktalanok ne töltsenek el indokolatlanul hosszú időt tömegszállásokon, hanem minél előbb lakhassanak önállóan.

A Momentum Mozgalom támogatja az olyan online alkalmazások bevezetését, melyek a bérbeadónak és a bérlőnek is pofonegyszerűvé teszik a lakáskeresés folyamatát. A szerződéskötéstől az adózásig minden online történik, és ezzel is segítik a bérlakásrendszer teljes kifehérítését.

A vízióban szerepel még a hosszú távon fenntartható rezsicsökkentés támogatása energiahatékony felújításokkal, valamint az építőközösségek és a közösségi lakóhelyek népszerűsítése. Utóbbiak előnye egyebek mellett az, hogy gazdaságosabb, kényelmesebb életteret biztosítanak fiataloknak és időseknek egyaránt.

A Momentum javasolja a szociális bérlakásrendszer kiterjesztését az üresen álló önkormányzati lakásokra. Szociális lakásügynökségeken keresztül újabb lakásokat lehetne bevonni, valamint a lakhatás területén aktív civil szervezetek közreműködésére is számítanának – tették hozzá.

A földrajzi munkanélküliség a magyarországi munkaerőpiac fő problémái közé tartozik: keleten munkanélküliség, nyugaton pedig munkaerőhiány van, a dolgozók azonban nem mindig tudnak oda költözni, ahol munka van. Budapestre például azért nem, mert ott nagyon drágák az ingatlanok. A Momentum szerint ezért segíteni kell azon fiatalok és családok lakásbérlését, akik egyébként hajlandóak lennének elköltözni máshova egy állásajánlat miatt.

A párt szerint a lakhatási nehézségek egyik legolcsóbb megoldása a megbízható és elérhető közlekedés. Elérhetővé kell tenni ezért a leszakadó térségeket is, méghozzá versenyképes helyi oktatással, jó minőségű szociális szolgáltatásokkal és a közlekedési rendszer átfogó fejlesztésével.

A Momentum öt víziója közül a lakhatási mellett az egészségügyit, az oktatási és a közlekedésit hozták nyilvánosságra. Hátra van még a megélhetéssel kapcsolatos elképzelések bemutatása.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

„Ez a te ügyed is”: itt a Momentum Mozgalom CEU-videója

Családjuknak üzenő fiatalok mondják el a Momentum Mozgalom szerda reggel közzétett videójában, mit jelent számukra a CEU hallgatójának lenni, és miért kell szerintük kiállni az intézményért nemcsak nekik, hanem mindenki másnak is.

Mizsur András Itthon

A Momentumtól egyelőre inkább csak víziókat látunk, mint programot

Kormányra kerülésük esetén évi plusz 350 milliárd forintot költenének az egészségügyre, eltörölnék a Kliket, visszaállítanák a szabad tankönyvválasztást – tudhattuk meg a Momentum nemrég kiadott egészségügyi és oktatási víziójából. Szakértők szerint az alapvető célok ugyan jók, de a részleteken még dolgozni kellene.