szerző:
hvg.hu

Baranyi Krisztina szerint egy romániai húsfeldolgozó üzem veszélyes hulladékot enged folyamatosan a Szamosba. Mintát is vettek, amit bevizsgáltattak, és nagyon durva eredményre jutottak.

Mintát vett a romániai vetési Unicarm húsfeldolgozójának szennyvízkifolyójából az Együtt ferencvárosi politikusa, Baranyi Krisztina, aki bevizsgáltatta a mintákat, és arra jutott, hogy veszélyes hulladékot engednek a folyóba.

Baranyi a múlt héten készített videójában azt mondta, a Felső-Tiszát évek óta érinti egy szennyezés, amivel nem foglalkozik semmilyen hatóság, és arra jutottak, hogy a Szamosból érkezik a Tiszára a szennyezés. A helyiek szerint a húsfeldolgozóból tisztítatlan zsír, fekália, szennyvíz és kommunilás hulladék áramli a Szamosba, onnan pedig a Tiszába. A környezetvédelmi hatóság egyébként Csengernél havonta méri a vízminőséget, és Baranyi elmondása szerint nagyon rossz értékeket mérnek ők is, a víz valóban szennyezett, és szinte nincs is hal a folyóban.

Akkor megtalálták azt is, ahol a romániai vetési Unicarm húsfeldolgozónak szennyvíze a Szamosba folyik, ami rendkívül büdös. Itt mintát vettek, amit be is vizsgáltattak. A vízkémiai vizsgálat azt mutatta ki, hogy bőven a határérték felett volt a KOI (minél több szerves anyag rohad a vízben, annál magasabb a KOI értéke), az ammónium (húgy, rothadó fehérjék jelenlétére utal), a foszfor (magas szervesanyag-tartalomra utal), és szintén a határérték felett mértek zsírokat is.

A bakteriológiai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy konkrétan veszélyes hulladékot engednek a folyóba, egy kormányrendelet szerint ugyanis veszélyes hulladéknak kell tekinteni azt a fertőző folyékony hulladékot, amely fekál coliform és fekál streptococcus baktériumokat több mint 200 telep/g mennyiségben tartalmaz – a Baranyiék által vett mintában a fekál coliform szám 13 000 000 /100 ml volt, a fekál streptococcus pedig 1 500 000 / 100 ml.

"Pokoli magas szervesanyag-tartalom, nagyon magas ammónia, magas zsírtartalom, közel tízszeres foszfortartalom, veszélyes patogén baktériumok hihetetlen mértékben" – közölte az Együtt politikusa a vizsgálat eredményéről, hozzátéve, hogy ez azt jelenti, hogy "kicsit már rothasztott fekália direktben megy az élővízbe", ezért fennáll a fertőzés, megbetegedés veszélye a vízzel érintkezve, de egy véletlen apró korty is súlyos megbetegedést okozhatna.

Hozzátette, feljelentést fog tenni a román hatóságoknál a folyamatos és ismételt formában elkövetett, fokozott mértékű környezetszennyezés miatt, és bejelentést tesz a magyar–román határ menti vízügyi egyezségekért felelős magyar kormánybiztosnál is, felszólítja a környezetvédelemért felelős minisztert, hogy a határon átterjedő környezetszennyezés miatt vizsgálják meg az Espoo-i egyezmény alkalmazásának a lehetőségeit, valamint tájékoztatja az EU hatóságait is, hogy a szennyezés sérti a Víz Keretirányelvet.

A Transindex egyébként a videófelvétel nyomán megkereste a román vízügyi hatóságot, amely azt közölte velük, hogy nincs tudomásuk arról, hogy a Szamos romániai szakaszán jelentős szennyezés történt volna. A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság (ABA Someş-Tisa)szerint a havonta történő vízügyi ellenőrzések nem mutattak ki egyetlen olyan esetet sem, ami azt bizonyítaná, hogy a szennyvíztisztító állomások által kibocsájtott víz szennyezettsége meghaladná a folyók élővilágát veszélyeztető szintet. A szóban forgó gyár egyébként a magyar határtól alig néhány kilométerre fekszik, így a szennyezés főleg a folyó magyarországi szakaszát és a Tiszát érinti.

A román vízügyi hatóság egyébként azt is közölte, hogy folyamatosan ellenőrzik az S.C. Unicarm SRL húsfeldolgozó üzem működését is, így az említett folyóba került szennyeződés a közlemény alapján nem tekinthető rendszeresnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!