szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A férfi ellenszegült az igazoltatásnak, ezért kellett testi kényszert alkalmazni – írta a rendőrség a hvg.hu kérdésére. Vajnai Attila ugyanis azzal fordult a sajtóhoz, hogy egy Hitler-emléktárgy miatt kérte a hatóságok intézkedését, de vele szemben léptek csak fel a rendőrök.

A rendőrség szerint vasárnap délelőtt kaptak bejelentést, hogy a telefonáló a Klauzál téri vásárcsarnokban egy Hitlert ábrázoló portrét látott, amely őt zavarta. A rendőrök a sajtóiroda közlése szerint Vajnai Attilának

jogi felvilágosítást adtak, azonban a bejelentő a rendőrt folyamatosan kioktatta és fenyegette.

Fékl órával később újra telefonált, és rendőri intézkedést kért. A hatóság szerint megfenyegette őket, hogy ha tíz percen belül nem mennek ki intézkedni, akkor a járdát összefesti. A rendőrök ezt követően a helyszínre kimentek és látták, hogy a bejelentő a járdára fest. A rendőrség a hvg.hu kérdéseire megküldött válaszban azt írja: a férfit személyazonosságának igazolására szólították fel a kiérkező rendőrök, és megkérték, hogy hagyja abba a festést. A férfi személyazonosságát nem igazolta, az intézkedés alól magát kivonva a vásárcsarnokba távozott – írják Vajnai nevének említése nélkül.

A járőrök a férfit ismételten felszólították a személyazonosságának igazolására, amelynek nem tett eleget, ezért a járőrök megpróbálták feltartóztatni, de a férfi ellenszegült, ezért a rendőrök vele szemben testi kényszert alkalmaztak és megbilincselték

– hangzik a rendőrségi verzió. Az intézkedést követően a férfi fájdalomra panaszkodott, ezért a rendőrök mentőt kértek a helyszínre, akik a férfit kórházba szállították. A férfinek sérülése nem keletkezett – írják. A rendőrök később a helyszínen megállapították, hogy a portré valójában egy Hitlert ábrázoló hanglemez, amelynek árusítása bűncselekményt nem valósít meg.​

Vajnai verziója

A földre tepert Vajnai Attila nem teljesen így mesélte el a történteket a hvg.hu-nak. Addig stimmel a sztori, hogy többször telefonált a rendőrségre, és spontán demonstráció megtartását helyezte kilátásba, ha nem jönnek ki. Majd hazament a festékszóróért, hogy a piac előtti járdára felfesse, “STOP Nazism!” Odáig jutott, hogy STO, mikor kiértek a rendőrök, és felszólították, hagyja abba. Befejezte a festést, arról viszont kialakult egy vita közte és a rendőrök között, hogy vajon egy spontán demonstrációt be kell-e jelenteni a rendőrségen 72 órával előtte vagy sem.

Azt állította, hogy akkor nem igazoltatták a rendőrök, csak azt közölték, intézkedni jöttek. Ő el akarta őket vezetni az árusig, aki miatt telefonált. A rendőrök nem hagyták, hogy bemenjen a csarnokba, hátulról elkapták és a földre teperték, a pólója is elszakadt. Erről videófelvétel is készült, ami itt látható.

A rendőri eljárás miatt már a helyszínen panaszt tett, de nem elégszik meg ennyivel, a Független Rendészeti Panasztestülettel is kivizsgáltatná az ügyet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!