szerző:
hvg.hu

A Kúria csütörtökön megjelent határozatával helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság július 25-én egyhangúlag hozott döntését, így Váradi Barna magánszemély elkezdheti az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy a székelyek elismert magyarországi nemzetiséggé váljanak.

A bírák nem a javaslat érdemével foglalkoztak, mert az nem tartozik rájuk, hanem kizárólag annak a kérelmezőnek a panaszával, aki a kezdeményezés elutasítását kérte.

Az illető arra hivatkozott, hogy Váradi a törvényben előírt legfeljebb 30-nál több aláírást nyújtott be, de ez a Kúria szerint nem kizáró ok.

A másik kifogás az volt, hogy az NVB nem kérte a Magyar Tudományos Akadémia elnökének véleményét.

A Kúria szerint a törvényből nem derül ki, hogy ezt a véleményt mikor kell kikérni, de logikusabb ezt csak akkor tenni, ha összegyűlik a megkövetelt ezer támogató aláírás.

Egyébként pedig a kezdeményezés nem ütközik semmilyen szabályba, tehát helyes volt hitelesíteni – hangzik a határozat.

Az ötlet már a nyáron nagy ellenkezést váltott ki, sokak szerint az önálló nemzetiséggé nyilvánítás káros lenne a szülőföldjükön élő székelyek és általában a romániai magyarok számára.

A törvény adta lehetőséggel azonban minden állampolgárnak joga van élni. Ha Váradi Barnának sikerül ezer támogatót találnia, akkor jön újra az NVB és az MTA, majd az országgyűlés dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról – vagyis el is utasíthatja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!