szerző:
hvg.hu

Több más szervezethez hasonlóan a Város Mindenkié csoport aktivistái is kikérték ezeket a számokat, de nem kapták meg, ezért közérdekű adatigénylési pert indítottak.

Az MSZP korábban pontos adatokat kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy hányan fagytak halálra. Rétvári Bence 2016-ban írásban válaszolt a kérdésre, az Országos Rendőrfőkapitányság adataira hivatkozva azt írta, hogy az adott évben 30-an, 2015-ben pedig 32-en hűltek ki az utcán. Most a Város Mindenkié aktivistái is szerették volna kikérni ezeket a számokat, a tavalyi adatokat viszont már nem kapták meg. A csoport ezért közérdekű adatigénylési pert indított - hangzott el a szerda esti RTL Híradóban.

"Az adatgiénylés megtagadásakor arról tájékoztattak minket, hogy semmilyen jogszabály nem kötelezi őket arra, hogy ezeket az adatokat kezeljék, ez azonban így, ilyen formában nem igaz. Hiszen a korábbi években kiadták ezeket az adatokat más szervezeteknek is, illetve van olyan ORFK utasítás is, amely ezen adatok kezeléséről szól" - mondta Molnár Noémi jogász, az Utcajogász Egyesület tagja.

A műsorban elhangzott, a tárgyalást a bíróság áprilisra halasztotta. A Híradó ennek ellenére megkereste az Országos Rendőrfőkapitányságot, onnan azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányították őket, de a kérdésükre az adás kezdetéig végül ők sem kaptak választ.

A hétvégén kemény fagyok jönnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezért mindenkit arra figyelmeztet, hogy próbáljon meg segíteni az utcán fekvő embereknek, legalább egy telefonhívással.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!