Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Európa hanyatlik, elveszti értékeit, a politikai elit azon dolgozik, meg akarja gyengíteni a gyökereit, de a kormány ellenáll, harcol – a jól ismert magyar retorika egy ukrán médiakutató szervezet kutatásai alapján nagyon hasonló verzióban tűnik fel az orosz médiában is. Abban a médiában, ahol Orbán Viktor pozitív hős, és az ukrán-magyar válság is az Európa megosztottságát demonstráló esetként jelenik meg. A kormány akarva-akaratlanul is felerősíti az orosz információs hadviselés szólamait.

Európa elvesztette gyökereit, a saját identitásának feloldása felé rohan, ahol minden érték megkérdőjeleződik. Európában krízis van, értékválság tombol, még az emberek saját nemét is meg akarják változtatni, és mindezt egy politikai-gazdasági elit akarja elérni, hogy fenntartsák kiváltságaikat, és a maguk szája íze szerint alakítsák a kontinens életét. Szerencsére van egy kormány, és egyre több ilyen van, amely átlát a szitán, és meg akarja őrizni a régi értékeket, vissza akar térni a gyökerekhez, megállítja ezt a káros folyamatot.

Európa beteg, dekadens”

A fenti gondolatok rendre megjelennek a Fidesz, Orbán Viktor és más kormánypárti politikusok beszédeiben. "A keresztény Európa végét szeretnék sokan látni, és úgy gondolják, ha a kulturális altalajt kicserélik, új népcsoportokat hoznak be milliószám, amelyek nem a keresztény kultúrából sarjadtak ki, akkor Európát az ő felfogásuk szerint átalakítják, és ez jobbá teszi Európát. Mi ezzel egyáltalán nem értünk egyet" – mondta Orbán Viktor a választások előtt. Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint "Európa beteg, dekadens és népessége fogy, ezzel szemben Magyarországon a folyamatok e téren bizakodásra adnak okot". Orbán: a vita arról szól, "hogy az általunk szeretett életmódot, életfelfogást meg tudjuk-e őrizni, vagy azt külső hatásra megfogják változtatni. Így visz el minket a keresztény Európa gondolata a bevándorló Európa problémájához és a migráció kérdéséhez."

Mindezt csak színesítik azok a hírek, amelyek arról szólnak, Európában egyre terjed a dekadencia, a perverzió, egyre több helyen terror van, no-go zónák alakulnak, a migránsok lassan bevezetik a sariát – a kormánypárti sajtó mindennapos tevékenykedésének része, hogy az ilyen híreket demonstratíve tálalja, adott esetben maga gyártson ilyeneket.

Több mint figyelemre méltó, hogy ugyanezek a gondolatok, témák milyen intenzitással és erővel tűnnek fel az orosz média belföldre szóló üzeneteiben – derült ki az Ukrajnában, Kijevben a Hybrid Warfare Analtical Group, azaz a Hibrid Hadviselést Elemző Csoportnál tett látogatásunkkor, a civil médiaelemző szervezetnél a hvg.hu más magyar újságírókkal együtt járt az elmúlt héten. A civilek az orosz belföldi média üzeneteit vizsgálják, és vonnak le belőlük következtetéseket arról, hogyan jelenik meg Európa az orosz médiában. A szervezetet a Krím-félsziget 2014-es orosz elfoglalásakor alapították, azóta vizsgálja az orosz információs hadviselést.

A három legnézettebb orosz országos csatorna adását elemezték, és a hírműsorokra koncentráltak, mert a tévés beszélgetős műsorok Oroszországban olyan erős véleményeket, minősítéseket tartalmaznak hagyományosan, amelyek európai szemnek túlzásnak tűnnek. Ezért csak az elvileg az úgy-ahogy egységes újságírói sztenderdek szerint működő hírműsorokat, azok híreit nézték meg. Elég sokat: 2014-től 3,5 év alatt Európát 23 000 hírben említették meg negatív színben. Napi 18 negatív hírben beszélnek Európáról.

A szervezet adatai szerint az oroszok leginkább a tévéből tájékozódnak: 57 százalékuk onnan ismeri meg a világot, és 70 százalékuk bízik is a hírek igazságtartalmában (míg Ukrajnában az emberek 20 százaléka bízik meg a tévécsatornákban). Napi átlag 4,2 órát tévéznek. Az oroszok 5 százaléka beszél idegen nyelveket, 6 százalék olvas-néz híreket idegen nyelveken, és 7 százalékuk utazik távolabb, mint a volt szovjet tagköztársaságok. A három legnézettebb orosz csatorna (Russia 1, First Channel, NTV) áttételesen vagy direkt módon a Kreml befolyása alatt áll.

Svédországban legális lett a vérfertőzés

Milyen kép is rajzolódik ki az orosz média legnézettebb részében Európáról? (A legsúlyosabb állításokat ebben a videóban gyűjtötték össze.)

– Európában szörnyű élni, az élet tele van veszéllyel,

– Európa és a Nyugat hanyatlik, az EU a szétesés szélén áll, európai értékek nem is léteznek. Jönnek a hírek a képmutatás, neonácik, pedofília, vérfertőzés témaköréből, de visszatérő téma, hogy a skandináv országokban az orosz gyerekeket elveszik a szüleiktől, sőt születtek álhírek a holland Pedofil Párt létrejöttéről vagy arról, hogy Svédországban legalizálták az incesztust.

©

– Az orosz média mindig szereti bemutatni, hogy aznap épp kik és miért tiltakoztak Európában, mert ezek is a kormányok gyengeségét mutatják

– Terrorizmus: Európában a terrorizmus mindennapi realitás, veszély, a rendőrség a kommentárok szerint nem képes ellátni feladatát, gyenge, és születnek olyan kommentárok is, amely szerint ezek a támadások Európa jól megérdemelt büntetése azért, mert eltávolodtak az igazi értékektől.

– Migráció: ez eredendően Európa hibája mert támogatta az USA-t a szíriai beavatkozásban, most pedig ezrek szállták meg az európai városokat, kiszorítják a helyieket, bűnöznek, és merényleteket követnek el – ezek az üzenetek nekünk sem kifejezetten ismeretlenek. Sőt az is elhangzott, hírműsorban, hogy az ukrán narancsos forradalom és az arab tavasz támogatói szították a migrációs válságot is.

– Az Oroszországot sújtó szankciókról is van Európát érintő véleménye az orosz tévéknek: ezek az európai országoknak okoznak inkább károkat, mint Oroszországnak, és egyre jobban gondolkodnak a tagállamok, hogy eltöröljék őket. Bezzeg Oroszország: meg sem érzi a szankciókat, erős és független ország. Az orosz népnek különben sincs szüksége a nyugati jólétre, mert olyan erős morális iránytű dolgozik bennük, amely ezt nem igényli. Az orosz harci szellem erős, de erre szükség is van, meg kell védeniük magukat az európaiaktól.

Ezek a hírek csak kis részben tőrölmetszett álhírek, mert általában van valóságmagja a híreknek, de azokat aztán eltorzítják, túldimenzionálják, felnagyítják – azaz inkább manipuláció történik, mint álhírgyártás.

Orbán, a tökös

Hogyan jelenik meg Magyarország a hírekben? Itt kettébomlik a dolog az ukrajnai szervezet kutatásai szerint: Magyarországot túlnyomó többségben, 82 százalékban negatív kontextusban említik, de Orbán Viktortól sokat idéznek, számukra a különutas orbáni hozzáállás követendő, jó dolog. És amit rendre kiemelnek a hírműsorokban, az épp az a mostani magyar-ukrán vita, ami az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatosan kialakult: az ukránok az oktatás elsődleges nyelvévé tennék az ukránt, és a kárpátaljai magyaroknak is ukránul kéne tanulniuk egyre nagyobb arányban az iskolákban. Magyarország ezt úgy értelmezi, szerzett jogokat venne el az ukrán állam a kisebbségektől, amit nem lehet megtenni, és szembemegy mindenféle európai és NATO-alapelvvel és alapértékkel. Ez a két ország közti vita is azt demonstrálja az orosz médiában, hogy Európa nem egységes, esik szét.

Ukrajnában elég jól teljesít az orosz dezinformációs háború: csak az ukránok 52 százaléka hiszi el, hogy a fegyveres konfliktust az oroszok kezdték. A különböző orosz érvek felbukkantak amúgy a Brexit-kampányban is, ami jelzi, messze nem csak az oroszokat érintő kérdésről van szó.

És láthatjuk, hogy a magyar közéletben nem csak a médiamanipuláció technikai, rendszerszintű elemei jelennek meg, vagyis nem csak a kormány hatalmon maradását segítő gépezet, hanem a témák is, például az Európával kapcsolatos megszólalásokban átvesz a kormány motívumokat, szólamokat. Lázár Jánostól az Origót főszerkesztő Gábor Lászlóig sokan rettegtek már nyugati városokban, Szijjártó Péter sosem felejti el megemlíteni, mekkora károkat is okoztak az országnak az orosz szankciók, a narancsos forradalom és a migráció összekötésére pedig kiváló példa Soros György.

Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy az oroszok megbízásából történik mindez, de mindig van honnan tanulni, vannak követendő, és működni látszó példák a kormány szeme előtt. Más kérdés, hogy ha átvesszük ezt a retorikát, önkéntelenül is az orosz információs hadviselést segítjük, amelynek egy célja van, Európa gyengítése, megosztása, a tagállamok egymás ellen fordítása. Hiszen tény, hogy a Kreml különböző pártok támogatásával, mindig a helyi országokhoz igazítva kommunikációval igyekszik éket verni az EU-s tagállamok közé.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!