szerző:
hvg.hu

Két hónapra rá, hogy az amerikai General Electric megszerezte a francia Alstom SA-t, a cég bejelentette, hogy 6500 munkahelyet fog megszüntetni a következő két évben Európában. Magyarországon is van telephelyük, ami viszont biztos, hogy Németországban és Franciaországban lesznek a legnagyobb elbocsátások.

A General Electric azzal a feltétellel vásárolhatta meg a francia Alstomot, hogy legalább ezer munkahelyet fog létrehozni ezt követően Franciaországban. A GE legújabb bejelentése szerint 6500 munkahelyet fognak megszüntetni 2018-ig, de ez nem jelenti azt, hogy megszegnék ígéretüket. Annál nagyobb probléma ez viszont a többi Európai telephelynek, összesen 35 ezer alkalmazottja van a cégnek Európában.

Németországot érinti a legnagyobb elbocsátási hullám, ott ugyanis 1700 ember embert terveznek elküldeni, de Franciaországban is 765 állás fog megszűnni, azonban ott több új hellyel fogják kompenzálni a szervezeti átalakítást - tájékoztatta a Bloomberg hírügynökséget Renaud Petitjean, a GE szóvivője. Petitjean szerint a számok annak függvényében még változhatnak, hogy milyen megállapodásra jutnak a szakszervezetekkel.

A GE a saját és az Alstom részvényeseinek garantálta a 9,2 milliárd dolláros üzletet követően, hogy 50-60 százalékot is emelkedhet a részvények értéke, ami 2018-ban tovább emelkedhet 30 százalékkal.

Az amerikai cég korábban bejelentette, hogy 500 munkahelyet fog Amerikából áthelyezni, ebből 400-at Frandciaországba, a további 100-at pedig Magyarország és Kína között osztja el. A cég 2012-ben stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal, 2014-ben nyílt meg a cég budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központja, ami a cég globális stratégiájának részét képezi. A GE egyelőre nem jelentette be, hogy Magyarországon tervez-e leépítéseket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!