szerző:
hvg.hu

Január elsejétől, vagyis szombat éjféltől 27 helyett már csak 18 százalékos áfa terheli a meleg ételeket, és a helyben készített alkoholmentes italokat. Vagyis újévtől kevesebbet kell fizetni a vacsoráért, már ha a különbözetet nem nyelik le az éttermek, erre a Nógrád Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke szerint ugyanis van esély. A kormány bízik abban, hogy érdemben csökkennek az árak – hangzott el a szombati RTL Híradóban.

Az áfaváltozás miatt újra kellett programozni az online pénztárgépeket az érintett helyeken. Aki éjfél előtt kéri a számlát, annak még 27 százalék áfát számolnak fel. Aki viszont éjfél után rendezi, annak már csak 18 százalékát áfát kell fizetnie a meleg ételek és a helyben készült italok, így például a limonádé és a kávé után. Ez egyben azt is jelenti, hogy éjfél után a számlán kisebb összeg szerepel majd, mint az étlapon.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi Kamara tagozati elnöke szerint nem mindenhol lesz ennyire egyértelmű a helyzet. Főképp a kisebb vidéki éttermekben az áfacsökkentés után sem változik a számla, mert a vállalkozások kényszerből másra fordítják majd a különbözetet – mondta Domán László.

Hozzátette: a minimálbér emelése miatt a cégeknek elég jelentős kiadásaik lesznek, és az áfacsökkentéssel megmaradó különbözet ezt csak minimálisan fogja kompenzálni.

A Fidesznél bíznak abban, hogy ez minél kevesebb helyen történik majd így. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: figyelemmel kísérik az eredményeket, a korábbi tapasztalataik azonban azt mutatják, hogy érdemben csökkenhetnek majd az árak.

Szombat délután a NAV tájékoztatót tett közzé a honlapján. Ebben külön is felhívják a figyelmet arra, hogy a fizetés és nem a fogyasztás időpontja számít az áfaszámításnál. Így akik előre befizették a szilveszteri vacsora árát, azoknak még 27 százalékos áfát kell fizetniük azután is, amit éjfél után esznek meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!