szerző:
hvg.hu

Egyetlen OECD-ország sincs, ahol annyira megadóztatnák a szegényeket, mint nálunk. A jobban keresők között sem sokkal fényesebb a helyzet.

Az OECD legmagasabb adóterhét kell elviselniük a rosszabbul kereső magyaroknak. A szervezet összegzéséből kiderül: azok, akik az átlagbér kétharmadát keresik, összesen 48,2 százalékos adóterhet kell, hogy elviseljenek. Ez a munkabér adójának, valamint a társadalombiztosítási hozzájárulásoknak az együttes aránya a fizetéshez képest.

Mivel egykulcsos a magyar adó, pontosan ugyanezzel a 48,2 százalékos értékkel kell számolni minden más jövedelmi kategóriában is. Azoknál, akik pontosan az átlagbért keresik, ez az OECD harmadik legnagyobb adóterhének számít (Belgium, valamint Németország került elénk a listán). Azoknál pedig, akik az átlagbér 167 százalékát kapják meg, már csak a nyolcadik legmagasabbnak számít a magyar adóteher, vagyis valóban a gazdagabbak járnak jól az adórendszerünkkel.

Egyértelműen kiderül az adatokból, mennyivel jobb a helyzetük azoknak is, akiknek gyerekük van. Ha például az egyedülálló, két gyereket nevelő, az átlagbér 67 százalékát kereső emberek adóterhét nézzük, a magyar adat máris csak 25 százalékos, ami az OECD 10. legmagasabbja. Jól mutatja a családtámogatás helyzetét az is, hogy ha egy párt veszünk, akik közül az egyik az átlagbért keresi, a másikuk pedig annak harmadát, akkor a legmagasabb adóteherrel kell számolniuk, míg ha van két gyerekük, akkor máris csak a hetedik legnagyobbal.

A 34 megvizsgált ország lakói közül a legkisebb adóteher a chileieket terheli, az átlagbért keresőknél a fizetés 7 százalékát viszi el az adó és a tb. Európa legalacsonyabb adóterhe az átlagbérrel számolva Svájcé (21,8 százalékos), míg az EU-ban Írország áll a legjobban egy 27,1 százalékos mutatóval.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!