szerző:
hvg.hu

Genndy Tartakovsky Szimbionikus titánok címmel vadonatúj sorozattal rukkol elő. A Dexter, Szamuráj Jack, a Star Wars: A klónok háborúja alkotójának ez a negyedik hosszabb rajzfilmszériája.

A történet főszereplője három idegen: a bátor hercegnő, Ilana, az őt védő katona, Lance és a higgadt biokibernetikus robot, Octus, akik Illinois-ban rejtőzködnek a gonosz mutánsok elől. A világrengető tetteket a főhősök iskolásoknak álcázva, inkognitóban viszik véghez. Octus vezényletével beindítják a szimbionikus titánt, a gigantikus kiberóriást, és gigarobot kikészítheti a gonosz katonai alakulatokat. Humor és intergalaktikus csihi-puhi uralja a meseszövést.

A rendező elismerte, hogy a korábbi filmjei közönségénél most „kicsit idősebb” nézőkre számít. Bízik abban, hogy több tinédzser és fiatalfelnőtt ül le a tévé elé, mont korábbi filmjeinél.

©

Köztudott, hogy Tartakovsky rajong a japán rajzfilmek és képregények világáért, és talán ő az a nyugati rendező, aki a legtöbbet tett a kétféle képi és sztorivilág közelítéséért, összeötvözéséért. A mostani óriásrobot is (az animékben mechának nevezik az efféléket) távol-keleti zsáner. „Olyan műveken nőttem fel, mint a Battle of the Planets, a Speed Racer, a Spectraman, a Starblazers, a Robotech, a Voltron, a Johnny Socko és más japán importfilmek a 70-es és 80-as évekből. Ha ezekhez még hozzáveszed a Bolondos dallamokat, a Hanna–Barbera-rajzfilmeket, a Tom és Jerryt és a Tex Avery-rajzfilmeket, akkor nagyjából megvan az összes gyerekkori tévés alapom. Az akciójelenetek mindig is jobbak voltak az animékben, mint az amerikai rajzfilmekben, ezért amikor a Szamuráj Jacken dolgoztam, arra koncentráltam, hogy hatásos akciójelenetek legyenek benne, animés-Tartakovskys stílusban.”

A kritikusok szerint, akik már Amerikában láthatták a széria egyes részeit, a főhősöknek is megvan a maguk előképe. Ilina Padméra, Lance Anakinra emlékeztetnek a Klónok háborújából. Tartakovsky nem is tagadja a hasonlóságot, de Lance szerinte James Deanre hasonlít inkább, csak több a humorérzéke. Ilina jelleméhez pedig a japán rajzfilmmágus, Myazaki alkotása, a Laputa – Az égi palota adja a kulcsot. „De a legnagyobb hatással John Hughes filmjei voltak rám, többek közt a Tizenhat szál gyertya és a Nulladik óra” – árulja el egy interjújában. 

Sikeres cégének, a 2005-ben alapított Orphanage-nak ez a 20 epizód az utolsó dobása. Üzleti megfontolásból Tartakovsky ezentúl a Viking Animation Studios-t fogja vezetni.

©

 Tatakovsky eddig még nem készítette egészestés animációs filmet, bár a Szamuráj Jack hosszú változatának most folyó munkálataiba őt is bevonták, ő az egyik ötletadója a forgatókönyvnek. „Régebben nagy álmom volt, hogy megcsináljam az Astro Boy nagyfilmet, de sajnos az nem jött össze. Ezenkívül A sötét kristály folytatása is érdekel.” A rendező nem mondott le arról, hogy a jövőben nagyfilmet forgasson. Titokzatosan azt nyilotkozta: még sohaem állt ennyire közel hozzá.

 A Szimbionikus titánokat október 22-től a magyar kábeltelevízió-nézők is láthatják majd, legalábbis ahol van Cartoon Network.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!