szerző:
hvg.hu

Elhagyja az Új Színház társulatát Eperjes Károly - írja a Blikk, amely szerint a Kossuth-díjas színész távozása meglepő lehet, mert baráti kapcsolatot ápol Dörner Györggyel, a teátrum új igazgatójával.

Eperjes egyre kevésbé érezte már jól magát az Új Színházban, és komoly feltételekhez kötötte azt, hogy meghosszabbítsa a szerződését - írja a Blikk. Mivel ezt nem tolerálta az új vezetés, a lap szerint úgy döntött, hogy a szezon végén elhagyja a társulatot.

"Eperjes csak három rendezővel hajlandó együtt dolgozni. Azért távozik, mert nem velük dolgozunk. Szamóca művészeti tanácsadó a veszprémi színházban, ott dolgozik majd teljes állásban" - mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő forrás.

Pozsgai Zsolt, az Új Színház főrendezője sem lát esélyt arra, hogy Eperjes náluk marad. "Eperjesnek március 31-ig kell válaszolnia arra, hogy akar-e maradni vagy sem. Semmi esélyt nem látok arra, hogy Eperjes nálunk marad, ennek ellenére Dörner György igazgató és én is nagyon örülnék neki, ha mégis így döntene" - mondta a Blikknek Pozsgai. "Van olyan színész, aki meg akarja válogatni, hogy melyik rendezővel hajlandó együtt dolgozni. De nevet ne várjon tőlem" - tette hozzá.

"Még nem tartunk ott, hogy erről beszéljek. Nincs kiforrva ez a helyzet, ezért ezzel kapcsolatban nincs mit mondanom" - mondta a lapnak Eperjes Károly.

A Blikk azt írta, színházi berkekben nyílt titok, hogy Eperjes volt az, aki lobbizott Dörner pályázata mellett. Gáspár Sándor annak idején úgy fogalmazott: Eperjes olyat tett, ami megbocsáthatatlan. Eperjes a lap szerint nem csak Gáspárnál „húzta ki" azt a bizonyos gyufát, az utóbbi hónapban Galkó Balázs is csak munkaügyben beszélt vele.

A Blikk cikkének megjelenése után Pozsgai Zsolt a szinhaz.hu oldalnak az mondta, hogy Eperjes Károly még az Új Színház művésze. "És nincs épeszű színházi vezető, aki örül annak, ha ilyen művészi kvalitású színész, mint ő megválik a társulattól".

Pozsgai szerint "a Blikk információi arról, miért és mennyiben támogatta Dörner Györgyöt - legjobb ismereteim szerint valótlanságon alapulnak. Ezt a történetet máshogy ismerem.  Az Új Színház esetében egy színházi program kapott bizalmat. És ennek megfelelően el is kezdtük a munkát."

"A színház főrendezőjeként úgy vélem, hogy Eperjes Károlynak, ha ő is úgy gondolja, továbbra is megkülönböztetett helye lehetne a társulatnál. És szerintem az ő művészi pályájának is jót tenne, ha nem az eddig általa megszokott rendezőkkel dolgozna. Ezt a megújulást, ezt az új levegőt szeretnénk felajánlani. Hogy él-e vele, vagy sem, az kizárólag az ő dolga. És ilyen pálya, ennyi film és tévészerep, és emlékezetes színpadi alakítás után neki sincs szüksége arra, hogy én, vagy bárki megmondja, merre haladjon tovább. Ez kizárólag az ő dolga" - közölte Pozsgai.

"Viszont nagyon fogom sajnálni, ha március 31-ig azt közli, hogy nem marad. Ebben az esetben nincs más dolgom, mint a továbbiakban sikert, értékes művészi feladatokat kívánjak neki – olyanokat, amilyeneket ő képzel el magának" - tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!