szerző:
Németh Róbert

Monterey több szempontból is történelmet írt. Számos legendának, többek közt Jimi Hendrixnek és Janis Joplinnak is ez volt az első nagy fellépése. Mások hiányoztak – többeknek az amerikai hatóságokkal gyűlt meg a baja.

Az ellenkultúra első nagy és emblematikus eseményének számító fesztivált – melyet John Phillips, a Mamas and the Papas tagja, a producer Lou Adler, Alan Pariser és az újságíró, Derek Taylor szerveztek – 1967. június 16. és 18. között rendezték a kaliforniai településen. A fesztiválterületen megjelent közönség száma nagyjából 25.000 és 90.000 között hullámzott. Ahogy a popkulturális közbeszéd tartja: itt indult az 1967-es Szerelem nyara.

Hendrix és Joplin mellett számos emblematikus előadó és zenekar adott koncertet a három nap alatt: ott volt a Who, Ravi Shankar, Otis Redding, a Grateful Dead, az Animals és a Mamas and The Papas.

©

A kor fontos együttesei közül több nem lépett fel Monterrey-ben. Nem volt ott a Beach Boys, mert a zenekar éppen elég ramaty állapotban volt, Smile című készülő lemezükből nem lett semmi, Brian Wilson zenekarvezető-komponista pedig kétségbeejtő pszichés állapotba került. A Beatles – bár pletykálták, hogy ott lesznek – 1966 óta nem turnézott, s Monterrey-vel sem tett kivételt, az együttes zenéje amúgy is komplexebb lett annál, mintsem hogy azt élőben elő tudták volna adni.

©

A Kinks nem kapott amerikai vízumot, ahogy egy korábbi drogügye miatt Donovan és a Rolling Stones sem. Bob Dylan, bár hívták, elutasította az ajánlatot, azzal, hogy még korábbi motorbalesetéből épül fel. Frank Zappát és zenekarát, a Mothers Of Inventiont is invitálták, de Zappa kijelentette, hogy nem lép egy színpadra San Franciscó-i hippikkel. A Doorst nem hívták a szervezők.

©

A fesztivált reklámozandó született Scott McKenzie híres dala, a San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair). A Monterrey fesztivál a Mamas and The Papas fellépésével és többek közt ezzel a dallal zárult. A hatvanas évekbeli fesztiválok csúcsának számító Woodstockra két év múlva, 1969. augusztus 15-17-én került sor.

Ez pedig Jimi Hendrix és a Hey Joe Monterey-ban:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Németh Róbert - Bicsérdi Ádám Kult

„Meghatározó pillanat a nyugati civilizáció történetében” – 50 éves a Beatles korszakalkotó lemeze

Fél évszázaddal ezelőtt, Nagy-Britanniában 1967. június 1-én (egyesek szerint már 1967. május 26-án), az Egyesült Államokban június 2-án jelent meg minden idők egyik legfontosabb, egyesek szerint minden idők legmeghatározóbb, megint mások szerint minden idők egyik legtúlértékeltebb nagylemeze, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Beszélünk róla.