szerző:
hvg.hu

Most egy tanulmány is megerősítette: Dana Scully furcsa, ám megmagyarázható hatással van a nőkre.

A Scully-hatás eddig csak egy érdekes popkulturális elmélet volt, amelynek az a lényege, hogy a Gillan Anderson által alakított Dana Scully karaktere bátorította a nőket arra, hogy tudománnyal foglalkozzanak. Most a Geena Davis Institute on Gender in Media tanulmánya végre tudományos alapokra helyezte ezt a sejtést, és bebizonyította, hogy igaz. A tanulmány következtetése az, hogy azok a nők, akik rendszeresen nézték az X-aktákat, 50 százalékkal nagyobb eséllyel dolgoztak tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai területen. A Scully-hatás tiszteletére készült egy videó is.

A kutatás során vizsgálták, hogy a lányok és nők példaképnek tekintették-e Scully karakterét, hogyan alakította az elképzeléseiket a tudományos szakmákról, és volt-e bármilyen köze ahhoz, hogy végül maguk ezen a területen helyezkedtek el. A karaktert ismerő nők 63 százaléka azt mondta, hogy Scully meggyőzte őket a tudományos területek fontosságáról, ami a kutatók szerint egyfajta társadalmi normaváltozást jelez.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!