HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Igazolták a réges-régi bölcsességet.

„Bocsáss meg, és felejts” – szól az ismert tanács.

Pszichológiai alaptételnek számít, hogy a megbocsátás képessége kedvező hatással van a testi és lelki egészségre, a felejtés pedig bizonyos esetekben jó megküzdési stratégia. Kognitív szempontból kifinomult végrehajtó funkciónak számít a felülemelkedés az ellenünk vétkezőkkel szembeni negatív érzéseken, kutatások szerint pedig hasonló végrehajtó funkciók tesznek képessé a felejtésre, amikor arra motiváltak vagyunk.

Ez indította a Saima Noreen vezette skót kutatócsoportot arra, hogy megnézze, vajon a két esetben ugyanarról a kognitív mechanizmusról van-e szó.

A kísérlet alanyainak különböző vétkekről szóló történeteket kellett olvasniuk, majd értékelniük, és eldönteniük, megbocsátanák-e az adott bűnt.

Egy héttel később, az emlékezetkutatásban használt, a felejtés indukálására képes módszerrel a kutatók újra megvizsgálták őket, és azt találták, hogy a módszer csak azoknál a történeteknél működött, amelyeket a résztvevők megbocsátottak.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál! Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!