HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A kiemelkedően sikeres emberek szinte kivétel nélkül elbuktak a hírnév és a gazdagság felé vezető úton. A többségük többször is.

Az egyik legtehetségesebb és legsikeresebb amerikai színésznőt azzal küldték haza a King Kong szereplőválogatásáról 1976-ban, hogy nem elég szép ahhoz, hogy ő játssza a főszerepet.

A nem túl tapintatos elutasítást követően készült az akkor 27 éves színésznőről egy fotó, amit Streep másfél éve kitett a Facebook-oldalára ezzel a szöveggel: „Ez én vagyok a King Kong meghallgatásáról hazafelé menet, ahol azt mondták, hogy ’túl csúnya’ vagyok a szerephez. Ez életem meghatározó pillanata volt. Ez a durva megjegyzés kétféle irányba vihette volna az életemet, és döntenem kellett: vagy egyszer és mindenkorra feladom az álmaimat, vagy talpra állok, és csak azért is hiszek magamban. Nagy levegőt vettem, és azt mondtam: ’Sajnálom, ha úgy látjátok, hogy túl csúnya vagyok, de a véleményetek csupán egy csepp a tengerben, úgyhogy én keresek magamnak más, barátságosabb vizeket.’ (...) Azóta tizennyolcszor jelöltek Oscar-díjra.”

Véleményetek csupán egy csepp a tengerben
©

A történethez tartozik, hogy a poszt megjelenése óta a színésznő újabb két Oscar-jelölést kapott, így ő az abszolút csúcstartó ebben a kategóriában. Húsz jelöléséből három alkalommal meg is kapta az aranyszobrocskát: a Kramer kontra Kramerben nyújtott alakításért 1980-ban, a Sophie választásáért 1982-ben, és a Vasladyért 2012-ben. Emellett harmincszor jelölték Golden Globe-ra, amit nyolcszor el is nyert – ezzel is csak ő dicsekedhet az összes valaha élt színész közül.

Érdekli, hogyan tanult a kudarcból Meryl Streep mellett Stephen King vagy Walt Disney? Olvassa el Iványi Zsófia coach Talpra állt hírességek című cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti.

 

 


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!